Прокуратурата е осъдена да плати над 90 000 лева на оправдана по делата за САПАРД

Марияна Николова спечели дело срещу обвинителите си

Новини
11:27 - 18 Юни 2024
9107
Прокуратурата е осъдена да плати над 90 000 лева на оправдана по делата за САПАРД

Прокуратурата е осъдена да плати обезщетения от над 90 000 лева на Марияна Николова, която е съпруга на Марио Николов и беше подсъдима с него и оправдана в съдебната сага с делата за САПАРД.

Николова беше подсъдима и в двата процеса, свързани с източване на 14,5 млн. лева от САПАРД и за изпиране на пари. Тя беше обвинена, че е била част от престъпна група, ръководена от съпруга ѝ Марио Николов. Сагата започна през 2007 г., когато Николова беше задържана и продължи близо 14 години, като първо през 2016 г. всички подсъдими бяха оправдани за пране на пари, а преди 4 години тя беше оправдана и по делото за източване на милионите. През 2010 г. обаче Марияна Николова беше сред осъдените и по двете дела на първа инстанция, като ѝ бяха наложени наказания от 5 и 8 години затвор.

Преди 3 години тя заведе иск срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, като поиска обезщетение от 500 000 лева само за неимуществените вреди от незаконните обвинения. Отделно Николова твърди, че е пропуснала да спечели от заплати над 4 млн. лева в периода от 2012 г. до 2019 г., тъй като преди това е била изпълнителен директор на „Еврофриго“ и иска съдът да осъди прокуратурата да ѝ ги плати.

По делото е прието заключение и на експертиза, според което процесите са се отразили тежко върху психиката, здравето, съзнанието и поведението на Николова. Тя подчертава изключителния медиен отзвук на казуса, който е бил описван като „Мегаделото за източване на 14,5 млн. лева от САПАРД“, а съдът признава за доказано, че в резултат на делата съпругата на Марио Николов се е чувствала публично злепоставена и емоционално срината пред близки, познати, партньори, служители, клиенти и в обществото.

Съдът отчита и продължителността на делата от близо 14 години, като отбелязва, че тя е прекомерна, въпреки че обвиняемите са били много и процесите са минавали няколко пъти на различни инстанции.

„За определяне на размера на дължимото обезщетение за неимуществени вреди следва да бъде съобразено и негативното влияние, което е оказало върху ищеца Марияна Николова публичното разгласяване на наказателните производства, доколкото се установи, че същите са били широко медийно отразени и коментирани в средствата за масово осведомяване, което медийното оповестяване на случая неминуемо е довело до накърняване на личната ѝ и професионалната репутация. Следва да бъде отчетена и възрастта ѝ към момента на привличането й като обвиняем – 38 години, която е сравнително млада, активна и професионално ефективна възраст“, се казва в решението на съдия Радост Бошнакова. Съдът отчита още преживения стрес, периода на задържане, социалната изолация и невъзможността на Николова да гледа детето си. В крайна сметка обаче съдът е преценил, че справедливото обезщетение за всички неимуществени вреди, включително и за забавеното решаване на спора, е 90 000 лева.

За да поиска обезщетение от над 4 млн. лева за неполучените от нея заплати, Марияна Николова твърди, че е била освободена от ръководния пост във фирмата заради лошия си имидж след началото на делата и за уронване престижа на дружеството.

Съдът обаче решава, че такава връзка не е установена по делото, тъй като след началото на процесите срещу Николова, тя не само не е била освободена, а поетапно е започнало увеличаване на заплатата ѝ, която първоначално е била 600 лева, станала е 25 000 лева, а от 2011 г. е била вече 50 000 лева. Само година след последното увеличение Николова е била освободена като изпълнителен директор.

Съдът пише, че тези изменения в договорните отношения на Николова и фирмата са станали, след като тя вече е била подсъдима и дори осъдена на първа инстанция.

„Настоящият състав на съда намира за житейски логично и обосновано продължаването на срока на действие на договора и увеличаването на размера на възнаграждението на ищеца да е било мотивирано от високата оценка, която същата е получавала в процесния период с оглед на извършваната от нея дейност и постигнатите резултати. Обстоятелството, че Марияна Николова е била привлечена като обвиняема пред 2007 г. и е освободена като изпълнителен директор на дружеството едва с решение на общото събрание от 2012 г., около година след извършено увеличение на заплатата ѝ в размер на 50 000 лева, не сочат на извод, че водените наказателни производства са имали пряко отражение върху развитието на отношенията ѝ с представляваното от нея дружество по силата на договора за управление“, пише в решението, с което съдът отхвърля иска за имуществени вреди на Николова с изключение на признатата за пропусната полза сума от 3300 лева за времето, в което тя е била в ареста.

Решението обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

В края на миналата година приключи на първа инстанция и делото, което Марио Николов заведе срещу прокуратурата. В него той искаше обезщетения от над 13 млн. лева също за пропуснати ползи от неполучени заплати, защото е бил освободен като шеф на фирма „Палмигруп“, където получавал заплата от 100 000 лева на месец. В случая обаче съдът прие, че уволнението на Николов е било симулативно, защото то е дошло само два месеца, след като заплатата му е била вдигната, като общото обезщетение, което му беше присъдено е малко над 53 000 лева.

Миналата година прокуратурата беше осъдена да плати 90 000 лева на още двама подсъдими по делата за САПАРД – 70 000 лева на Иван Иванов и 20 000 лева на Анна Шаркова.

Майката на Марио Николов – Елена, също осъди прокуратурата, която трябва да ѝ плати обезщетение от 18 000 лева. Тя беше разследвана от 2007 г. за това, че като представител на фирмата „Елпин трейд“, заедно с Марио Николов неправомерно изнесли в Европейския съюз (ЕС) замразени заешки бутчета от Китай за около 4 млн. лева. Разследването беше прекратено окончателно през 2016 г.