Прокуратурата разследва 18 изборни престъпления

В цялата страна продължава дежурството на всички обвинители

Новини
22:18 - 26 Май 2019
2904
Прокуратурата разследва 18 изборни престъпления

Прокуратурата разследва 18 случая на изборни престъпления. За времето от 11.00 ч. до 18.00 ч. днес са образувани още 4 досъдебни производства за престъпления против политическите права в районните прокуратури в Монтана, Тетевен, Кюстендил и Берковица.

С тях общият брой на разследванията в прокуратурите, по които се събират доказателства е 18, съобщиха от държавното обвинение.

По досъдебните производства са привлечени към наказателна отговорност 3 лица – от прокуратурите в Елена, Търговище и Тетевен. С прокурорско задържане до 72 часа е обвиняемият в Тетевен.

Прокурорските преписки за проверка по сигнали за извършени престъпления против политическите права към 18.00 часа е 237. От тях по 172 е постановен отказ за образуване на наказателно производство, а по 65 продължава извършването на проверка по реда на чл. 145 Закона за съдебната власт.

За сравнение, при предишните избори за Европейски парламент през 2014 г. образуваните досъдебни производства са били 21, а преписките за проверки по сигнали – 535.

В цялата страна продължава дежурството във всички прокуратури, както и в 11-те териториални отделения на районни прокуратури. В 12 часа днес се проведе и координационно съвещание на Националното междуведомствено звено, създадено от прокуратурата, МВР и ДАНС, в което участваха главният прокурор, министърът на вътрешните работи и председателят на ДАНС.

Сигнали за нарушения бяха подавани цял ден и в ЦИК като сред най-сериозните са за търговия с гласове в Брезник, където младежи предлагали по 20 лв. за глас, а в Добрич е била счупена витрина на партиен офис.