Прокуратурата с още информация за арестуваната бивша румънска министърка в Бълагрия

Новини
14:21 - 08 Април 2022
1320
Прокуратурата с още информация за арестуваната бивша румънска министърка в Бълагрия

Прокуратурата с още информация за арестуваната бивша румънска министърка на туризма Елена Габриела-Удреа.

“Приложена ни е европейската заповед за арест и заповедта за ареста. Образувана е преписка, образувано е производство за задържане за 72 часа. Окръжният съд да насрочи дело”, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Милева подчерта, че българските и румънските власти са в непрекъснат контакт.  

Тя бе арестувана в България в четвъртък. Удреа е осъдена за корупция на 6 години затвор в родината си часове преди да бъде арестувана.

Тя бе задържана на граничния пункт ‘Кулата”, като Удреа е влязла в България през “Дунав мост”. МВР е получило спешно искане за съдействие от румънските власти. След като е била установена, е изпратена и европейска заповед за арест.

Към момента бившата министърка е задържана за 24 часа. Ще бъде поискано удължаване на ареста й.

Удреа бе министър в правителството на Траян Бъсеску. Според присъдата й в периода 2010-2011 г. тя е извършила серия от действия с цел да получи облага. В резултат от няколко фирми са били платени 1.1 млн. евро. Това не е първото бягство на Удреа от родинита й. Преди две години тя напусна Румъния след решение по същото дело.

Сийка Милева коментира и информацията за заплашителен смс към кандидатът за управител на БНБ Любомир Каримански. По случая се е самосезирала Софийската районна прокуратура, която е възложила на МВР да извърши проверка.

По повод информацията за ударен от полицай турски шофьор, прокуратурата ще търси съдействие от посолството на Турция, за да бъде разпитан.