Прокуратурата: Васил Божков е давал на ден по 10 бона на човек от Комисията по хазарта

Липсва сума от над половин милиард лева в държавния бюджет, обяви говорителката на Иван Гешев

Крими
13:46 - 30 Януари 2020 (обновена)
10311
Прокуратурата: Васил Божков е давал на ден по 10 бона на човек от Комисията по хазарта

На Васил Божков е повдигнато обвинение за ръководене на организирана престъпна група, действаща от 2014 година на територията на цялата страна.

Събрани са доказателства, че Божков е предлагал всеки ден в размер на 10 000 лв. всеки ден на длъжностно лице от Комисията по хазарта. За всичко това е уведомена КПКОНПИ, НАП и министърът на финансите.

Липсва сума от над половин милиард лева в държавния бюджет, стана ясно на брифинг на Прокуратурата, НАП и АДФИ.

"Прокуратурата знае срещу кой се изправя и че тази империя има изключително голяма финансова възможност", обяви Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

В обитавано от собственика на "Нова холдинг" жилище били иззети много картини, за което Lupa.bg първа писа. От игрална зала пък били иззети 400 хил. лв.

"Петима са обвинени, четирима от тях са извън България. Те са обвинени задочно, в присъствието на служебен защитник. Петият е обвинен в длъжностно престъпление. Той е бивш председател на Комисията по хазарта. По отношение на Васил Божков е повдигнато за ръководене на организирана престъпна група от 2014 г. на територията на цялата страна - с цел принуда, изнудване, длъжности престъпления, подкупи и пране на пари", заяви говорителят на главния прокурор. 

По разследването срещу Васил Божков има данни, че хора, които са печелили големи награди от лотариите, реално не съществуват, каза наблюдаващият прокурор Венцислав Фердинандов. Освен това капиталът на дружествата, с които оперират двете лотарии, е бил недостатъчен за изплащането на печалбите, каза още той.