Промените за съкратеното производство ще се гледат в НС другата седмица на второ четене

Законопроектите на БСП, "Воля" и "Патриотите" ще минат през Правна комисия във вторник

Общество
14:13 - 27 Септември 2019
1111
Промените за съкратеното производство ще се гледат в НС другата седмица на второ четене

Законопроектите, които засягат съкратеното съдебно производство, влизат по спешност на второ четене следващата седмица. За това се разбраха в парламента, след поискан от БСП извънреден председателски съвет.

След председателския съвет от Корнелия Нинова разбрахме, че всъщност във вторник на извънредно заседание на Правната комисия ще влязат трите законопроекта - техният, на БСП, на "Обединените патриоти" и на "Воля", които общо взето искат едно и също - да отпадне съкратеното производство за умишлено убийство и тежка телесна повреда. Не стана ясно дали предложението на ГЕРБ всъщност ще влезе в зала следващата седмица, но министър Кирилов допълни, че законопроектите се допълват обективно, логически и фактически той уточни, че има консенсус, че въпросът за съкратеното производство трябва да се обсъди съвестно и да не се прибързва.

"Във връзка с нарастващото напрежение и решението на парламента да излезе в отпуск ние настояваме до излизането в отпуск да бъде гласуван на второ четене нашият законопроект за промени в НПК, който премахва съкратеното производство при признание на вина и намаляване на присъдата", заяви лидерката на социалистите Корнелия Нинова, цитира БНТ.

"Има деяния, в които самият деец иска да признае, самият деец иска да установи фактите, които е извършил. Защо трябва да му се пречи на това. И нека го направи. Но съдът може да каже въпреки това, въпреки че вие разкрихте фактите, които са съществени за доказване на това убийство, аз няма да ви редуцирам наказанието. Аз ще ви наложа най-тежкото наказание - доживотен затвор без замяна. Не може да има брак без мъж и жена, така е и в този режим - има процесуална норма, има материално-правна норма, за да се стигне до окончателния резултат на съкратеното съдебно производство", каза от своя страна правосъдният министър Данаил Кирилов.