Променят закона заради затворник, спрян да погребе майка си

Общество
17:36 - 17 Ноември 2021
1913
Променят закона заради затворник, спрян да погребе майка си

Изменения в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС), които да гарантират, че повече няма да се повторят скандалните случаи, при които затворник и арестант не бяха пуснати на погребения на техни близки, е изготвило Министерството на правосъдието.

Законопроектът, който беше публикуван за обществено обсъждане, предвижда: „При изключителни причини от личен и семеен характер, обвиняемите и подсъдимите с мярка за неотклонение задържане под стража да могат бъдат конвоирани на територията на страната, когато това е постановено от орган на съдебната власт“. А конвоирането ще се извършва от главна дирекция „Охрана“ (ГДО), пише news.lex.bg.

Както е известно, в началото на май 2019 г. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България да плати на затворника Валтер Вецев 1500 евро обезщетение, защото не беше пуснат на погребението на брат си.

Държавата плати парите, които трябваше да компенсират Вецев за погазването на правото му на неприкосновеност на личния и семеен живот, но не направи нищо, за да изпълни по същество решението на съда в Страсбург.

Така се стигна до друг случай, когато въпреки разпореждането на съда, задържан не беше пуснат да погребе майка си. За случая съобщи съдията от Софийския градски съд Мирослава Тодорова, чието разпореждане беше пренебрегнато от ГДО и затворническата администрация.

Заради упорството си да не изпълни нареждането на съда шефът на регионалната дирекция „Охрана“ – София Александър Манчев беше глобен с 2000 лева.

МП заявява, че с предложените от него промени в ЗИНЗС се създава правна уредба за изпълнение на решението по делото „Вецев срещу България“. „Причина за нарушението в този случай е и обстоятелството, че българското законодателство позволява прекъсване на изтърпяването на наказание или отпуск единствено на лишени от свобода, а конвоирането на лица с мярка за неотклонение е възможно само до органите на съдебната власт или местата за задържане“, обясняват от ведомството.

За да се стигне дотук съдия Тодорова писа две отворени писма до двама министри на правосъдието – Десислава Ахладова и Янаки Стоилов.