Протест на винопроизводители в Поморие срещу нови изисквания на финансовото министерство

Актуални новини
11:55 - 31 Юли 2024
904
Протест на винопроизводители в Поморие срещу нови изисквания на финансовото министерство

С автошествие с трактори, комбайни и товарни камиони лозари и винопроизводители от Поморие протестираха срещу нови изисквания в наредба на финансовото министерство.


Според промените лозарите се задължават да претеглят събраното грозде още в лозовите масиви, а след това в реално време да подават електронна декларация с информация за количеството суровина към НАП.

Протестиращите настояват изискванията да отпаднат.

Плакати "Наредба № 5 убива българските лозари" и "Спрете репресията срещу легалния бизнес" издигнаха протестиращите. За кратко автошествието затрудни движението на колите на кръговото кръстовище на изхода на Поморие в посока "Слънчев бряг". Защо новите изисквания са неизпълними според протестиращите:

"Реално погледнато ние трябва да имаме кантари, интернет, лаптопи, трябва да пускаме едни декларации към НАП, след което дават едни номера. 20-30 камиона трябва да чакат да дойде референтният номер".

 
Според директора на най-големия винзавод в страната Христо Янков с тази наредба се стимулира сивия сектор:

"Ще се чудят хората къде да си дадат гроздето и ще бъде в сивия сектор, защото него не го хваща тази наредба".

Снимка: Даниела Костадинова
В подкрепа на протеста се присъедини и местната власт. Кметът на Поморие Иван Алексиев каза:

"Така, както е тръгнало, няма никаква подкрепа за лозарите от страна на държавата. Ако и местната власт ги изостави, това е поредният сектор в земеделието, който ще замине".

Председателят на Лозаро-винарската камара Йордан Чорбаджиев призова:

"Някой да ни чуе, има хора, които знам, че разбират от земеделие, знаят, че не е приложимо. Просто да вкарат промени в закона да отпадне виненото грозде, а и плодовете и зеленчуците, от тази наредба".

По повод протеста в позиция на НАП се казва, че виненото грозде е стока с висок фискален риск от злоупотреби и измами с ДДС.

През последните години заради установени при проверки големи количества винено грозде без документ за произход е въведен нов режим на задължително предварително  деклариране на количествата суровина. Задължението за деклариране на превозите е на изпращачите, а задължението за потвърждаването им на получателя, посочват от приходната агенция.