Протест срещу СЕТА събра повече полиция, отколкото хора (СНИМКИ)

Топ
13:47 - 07 Февруари 2020
3896
Протест срещу СЕТА събра повече полиция, отколкото хора (СНИМКИ)

Няколкостотин души се събраха на протест пред парламента в София, въставайки срещу ратификацията на споразумението между Канада и Европейския съюз, известно като СЕТА, видя репортер на Lupa.bg.

Недоволството на протестиращите е продиктувано от опасностите, които според тях тази спогодба крие, а именно - отпадането на мораториума за добив на шистов газ в България и свободния внос на генномодифицирани храни.

Около 400-500 души надуваха тромби и свирки, биеха тъпани, за да бъдат чути. На паметника на Цар Освободител бяха изложени в папки и събраните подписи на гражданите.

На протеста присъстваха и активисти на „Грийнпийс”, облечени като бели дробове. Те посрещнаха по-рано депутатите със силна кашлица, пусната по звукова система. Демонстрантите бяха с маски срещу мръсния въздух.

Чрез протестната си демонстрация активистите целят да покажат на народните представители, че искат чист въздух и възобновяема енергия за България.

Активистите са категорични, че докато политиците губят време и не предприемат действия за развитие на сектора към възобновяема енергия, въглищните електроцентрали в България се ориентират към изгаряне на отпадъци. Това от своя страна крие дори по-големи рискове за здравето на хората, тъй като съоръженията не са предвидени за това.

Протестиращите разпространиха и декларация, чрез която настояват правителството да изготви ясен план за преминаване към възобновяеми енергийни източници, като искат използването на въглища да спре до 2030 година. Настояват още да се спре изгарянето на отпадъци във въглищни електроцентрали и напомнят, че градове, които се намират около замърсяващи въглищни електроцентрали, са редовно задимявани.

Протестът е мирен и няма на този етап никакви проблеми. Към събралите се стотици продължават към тях да се присъединяват и други хора.

Преди това движението по булевард "Цар Освободител" се осъществяваше нормално и не беше затруднено. В района има засилено полицейско присъствие, както и екипи на "Антиконфликт полиция", които са доста повече от самите протестиращи.

Преди броени минути протестиращите потеглиха към сградата на Министерския съвет.

Снимки: Lupa.bg