Протест заради затворения мост при Покровник блокира "Струма"

Множеството пристигна с автошествие с надути клаксони и развяти знамена, водеше го кметът Илко Стоянов

Общество
19:14 - 13 Май 2022
2684
Протест заради затворения мост при Покровник блокира "Струма"

Над 200 души блокираха тази вечер движението на АМ “Струма” и на ключовото кръгово кръстовище на изхода от Благоевград към село Зелен дол в знак на протест срещу затварянето на моста над река Струма при село Покровник след поройните дъждове през декември миналата година, които оголиха част от основите му, предаде Струма.бг.

Множеството пристигна с автошествие с надути клаксони и развяти знамена. Сред протестиращите бе кметът на Благоевград Илко Стоянов, кметове и намесници на засегнатите села, председателят на ОбС- Благоевград Радослав Тасков и общински съветници.

Протестиращите атакуваха с въпроси областният управитъел Валери Сарандев и шефът на Областно пътно управление Благоевград Иван Кунев, които също бяха на мястото. Хората питаха защо толкова много се бави ремонта на моста, кой е виновен за подкопаните му основи, кога ще започне и кога ще приключи строителството на новото съоръжение.

Около 2000 жители на община Благоевград, които живеят в селата Мощанец, Покровник, Падеж, Габрово, Дебочица и Лешко са пряко засегнати от пренасочване на движението през Зелендолско шосе, тъй като пътят им до града е с 10-ина км по- дълъг, а при ежедневно пътуване за работа и училище това съществено увеличава разходите им за път при драстичния скок на горивата напоследък . Към протеста на жителите на селата се присъединиха и работещите във фирмите, чийто бази са в района на Покровнишко шосе заради рязък спад на клиентите им заради затвореното движение през моста.

Първият бунт на населението от петте села бе през февруари, тогава направиха общо събрание в кметството в с. Покровник , на което потърсиха сметка за бездействието на държавата от кмета на Благоевград Илко Стоянов и шефа на ОПУ Иван Кунев . Градоначалникът с писмо до регионалното министерство настоя за спешна реакция и отпускане на средства за ремонт на моста или изграждане на нов. В резултат бяха осигурени 7,2 млн лв за изграждане на нов мост над р. Струма, а обществената поръчка за избор на изпълнител се очаква да се обяви идната седмица. Това означава, че ако изборът не се обжалва е възможно строителството да стартира през есента. Кметът Илко Стоянов коментира, че въпреки обявения в процедурата срок от 390 дни за изпълнение на поръчката, е напълно реалистично строителните дейности приключат за половин година.