Протестът на феновете направи България №1 в световните новини

Кадри от ексцесиите обиколиха различни местенца - от Малайзия до Америка

Спорт
17:51 - 17 Ноември 2023
5384
Протестът на феновете направи България №1 в световните новини

Медиите в редица държави отразиха ескалацията на напрежението в центъра на София породено от протеста на феновете срещу БФС и последвалия сблъсък с полицията, който доведе до множество ранени граждани и полицаи.

Американската ABC разказва надълго историята и в подробности обяснява защо се е стигнало до насилието, като набляга и на скандиранията „Оставка“ в 18-ата минута на мачовете от вътрешното първенство.

"Война" в София! Стотици фенове на различни отбори (предимно ЦСКА и Левски) от цялата страна се събраха в столицата, за да протестират срещу футболната асоциация на страната, която взе решение мачът тази вечер (16.11.) да бъде при закрити врата. Унгария за еврото Квалификации за 2024 г", пишат в Гърция.

"Хиляди български фенове излязоха на озилице в София и протестираха заради начина, по който се управлява българския футбол от БФС. В протестите са участвали фенове на много български клубове, а протестът в един момент прерастна в насилия", написаха в Сърбия.

"УЕФА постанови мачът в София да се играе при закрити врати след искане на националната федерация, която се опасява от евентуални проблеми след призива на феновете за голям протест срещу Българския футболен съюз (БФС), ранените са най-малко 15", написаха в Малайзия.

В Унгария също не пропуснаха да отразят това, което се случи успоредно с футболния мач, след който унгарците се класираха напред.

"Както е известно, демонстрацията беше предварително анонсирана от фенските групи, след което от българската федерация уведоми УЕФА, че полицията не може да гарантира безпроблемното организиране на мача и ще позволи само двубоят да се проведе без зрители и извън София. Тогава започна невероятен фарс, в края на който мачът се проведе в столицата".

"Българските фенове настояват за оставката на ръководството на федерацията, начело с президента Боби Михайлов, който според тях мълчаливо е наблюдавал упадъка на българския футбол през последните 18 години. Около половин час преди мача феновете започнаха да хвърлят факли и фойерверки по полицията, след което полицията продължи напред с водни оръдия. Това, което отличава този протест е неговият уникален фронт и невъобразимото до момента единство на феновете на всички клубове. Това е рядка коалиция от фенове на местни клубове и големи съперници", написаха в Босна и Херцеговина.

"Решението мачът тази вечер да се играе пред празен стадион в София, заобиколен от 1600 полицаи в екипировка за борба с безредиците, беше последната капка, която разгневи отдавна недоволните фенове", пишат в Северна Македония.