Протестираща майка пред Lupa.bg: Не Мая Манолова, Сачева остави 13 000 инвалиди без асистент

У нас
18:00 - 04 Март 2020
4866
Протестираща майка пред Lupa.bg: Не Мая Манолова, Сачева остави 13 000 инвалиди без асистент

„Социалната министърка Деница Сачева не е поискала пари за хората в неравностойно положение, които се нуждаят от асистент. Затова 13 000 от тях остават на произвола на съдбата. Това е истината, а не, че Законът за личната помощ, писан от Мая Манолова заедно с нас, бил несполучлив. Дори напротив, той осигурява на всички нуждаещи се личен асистент. Затова искаме оставката на Сачева”.

Това обясни пред Lupa.bg Вера Иванова от Системата ни убива по повод безсрочните протести пред МС на майки в нейното положение.

„Освен на Сачева, искаме оставката на нейната заместничка Адриана Стоименова, която преди 2 години излъга, че 1 млн. лв. са отишли за финансиране на протестите ни. Самата тя има свое НПО, от което вземаше пари, когато бе зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Премиерът Борисов я уволни тогава и сега я прави зам.-социален министър. Това е „подаръкът” на министър-председателя за нас”, коментира Иванова.

Тя заяви, че дори исканията на майките да бъдат чути, те няма да си тръгнат от Министерски съвет. Ще останат на палатки, докато се изпълнят обещанията към медицинските сестри. „Ние протестираме заедно с тях. Разбира се, нашите цели са различни, но положението ни е еднакво”, каза още Вера Иванова.

Все още никой от управляващите не е отишъл при недоволните майки и сестри и да се ангажира с проблемите им. „Единствено обикновените хора ни подкрепят. Само те се интересуват от нашите искания. Вчера цял ден при нас бе праправнукът на Райна Княгиня Здравчо Здравчев. Нашият протест започна от „Пирогов”. Двама-трима колеги се включиха в него, другите не посмяха. Вероятно се притесняват да не ги накажат като физиотерапевтката Бойка Анастасова, дръзнала да се бори за правата си”, коментира Мая Илиева от Синдиката на българските медицински специалисти.