Първо в Lupa.bg: Пак излъгаха медсестрите за заплатите им

Вместо през февруари, Кирил Ананиев увеличава парите на здравните работнички през март

Ексклузивно
15:00 - 27 Февруари 2020
9762
Първо в Lupa.bg: Пак излъгаха медсестрите за заплатите им

И през февруари медицинските сестри няма да получат дългоочакваното увеличение на парите им. Здравният министър Кирил Ананиев бе обещал в средата на месеца да вдигне заплатите, но на последната си среща с тях заявил, че това ще стане след месец. За поредната министерска лъжа разказаха пред Lupa.bg медицински специалисти, присъствали на разговорите с Ананиев.

Министърът обяснил, че заради промени в Националния рамков договор се бави увеличението на доходите им.

„Най-голямата пречка за вдигането на заплатите ни е, че болниците са търговски дружества и затова генерират различни печалби. Някои от лечебните заведения не могат изобщо да си позволят да ни дават повече пари. Затова предложихме на Кирил Ананиев да минем към Министерство на здравеопазването и заплатите ни да идват от там”, посочиха здравните сестрите.

Те бяха категорични, че от всички обещания на здравното ведомство само намаляването на работното време на реанимационните сестри на 7 часа е изпълнено. Именно затова те са готови за протест, ако не бъдат чути и останалите им искания.

 „Основното ни трудово възнаграждение трябва да бъде равно на две минимални работни заплати. Професията ни искаме да бъде защитена заради липсата на кадри в системата. Заради коронавируса и възможности за подобни извънредни ситуации се вижда, че здравеопазването е въпрос на национална сигурност. Искаме също да ни бъде променена категорията на труд. Настояваме още нощният труд да ни се заплаща по 3 лева на час. Всичко това призоваваме да бъде изпълнено до 1 март. В противен случай излизаме на безсрочен протест”, категорични са медсестрите.

Те допълниха, че регулярните разговори със здравния министър са безсмислени, тъй като не той взема решенията. Затова отказват вече да се срещат с него всеки месец.