Първо в Lupa.bg: Медсестрата от перваза на Партийния дом осъди „Пирогов”

Общество
14:40 - 18 Юни 2020
3332
Първо в Lupa.bg: Медсестрата от перваза на Партийния дом осъди „Пирогов”

Медицинската сестра Бойка Анастасова, която в знак на протест се качи на перваза на бившия Партиен дом, осъди „Пирогов” за наложеното й дисциплинарно наказание за участието й в демонстрациите на здравните работници, научи репортер на Lupa.bg. 

Ръководството на спешния институт я мъмри за това, че по време на брожението на сестрите тя е носила плакат с надпис „Пирогов е тук”.  Според Софийския районен съд, където се водеше делото, е „неправилен изводът на „Пирогов”, че е съгласно да участва в протеста и споделя неговите искания”.  

„По-близко до логиката е наличието на табелата с надпис „Пирогов е тук” да има смисъл само като обозначение, че протестиращите са от „Пирогов”. Следва да се има предвид, че протестът е организиран и разрешен, т.е. няма нищо оскърбително и унизително дори и да се предположи, че поставянето на надписа е било с изричното съгласие на ръководството на болницата”, обоснова съдът решението си да отмени наложеното наказание на Бойка Анастасова.

Опитите на ръководството на „Пирогов” да откажат здравната работничка от протестите започнаха в края на януари тази година. Първо тя получи дисциплинарно наказание, след което колегите й бяха препитвани дали одобряват действията й. Въпреки атаките срещу нея Бойка Анастасова продължи да иска от властта реформа в здравната система. Стигна се дотам, че заради отказа да бъдат чути исканията на нейното съсловие тя се затвори в Партийния дом и без малко да скочи от прозореца. Тогава обясни, че е излязла навън от страх. По думите ѝ е бягала от охранителите и служителите на НСО, които са я гонели. По ръката ѝ имаше кръв, за което каза, че ранена при сблъсък с представителите на националната служба за охрана.