Първо в Lupa.bg: Пак уволниха медсестрата Мая Илиева заради протестите

У нас
14:29 - 04 Юни 2020
5351
Първо в Lupa.bg: Пак уволниха медсестрата Мая Илиева заради протестите

Лидерката на протестите на медсестрите Мая Илиева пак остана без работа. Директорът на болница „Света София” Любчо Пенев не продължи договора й под претекст, че била „конфликтна”, разказа пред Lupa.bg потърпевшата здравна работничка.

Това е второто уволнение на Мая Илиева от болнично заведение, откакто вдигна на бунт колежите си заради нереформираната здравна система. На 3 август миналата година в края на работния си ден тя бе извикана от ръководството на „Токуда”, за да й връчи заповедта за прекратяване на трудовите й правоотношения. „Тогава се изсипаха купища доноси срещу мен. Мой колеги правиха подписка за махането ми. За днешното ми отстраняване обаче не са виновни колегите, както се опитват да внушат. Вместо да пишат компромати, те направиха подписка в моя защита. Пациенти, които съм обгрижвала по време на коронавируса, също ме подкрепиха с благодарствени писма”, разказва пред Lupa.bg  уволнената медсестра.

„Според мен решението за отстраняването ми е политическо. Болничните шефове не спазват законите и се страхуват от проверки. Намалиха работното време на персонала, който лекува болни от Ковид-19 благодарение на това, че дадохме гласност в медиите и се промени статута на болница "Света София" и тя стана инфекциозна. Това обаче доведе до полагане на извънреден труд заради недостиг на кадри, който трябва да се заплати. А на директора това не му изнася”, обясни Мая Илиева.

Тя разкри, че в момента се подготвя откриването на звено Гръдна хирургия без лечебното заведение да се дезинфектира и без медицинският персонал да се постави под карантина. „Най-важни са парите, а не здравето. Нали сме търговско дружество?! На мястото ми в Гръдна реанимация в момента остават три сестри, едната от тях е пенсионерка на 74 г. Очаква се да обслужват три реанимационни зали и осем легла с оперирани пациенти. Това обаче никой не го интересува, важно е търговията да върви”, каза още уволнената сестра.