Първо в Lupa.bg: Прокуратурата подгони лицата на протеста на медсестрите

Общество
15:22 - 21 Май 2020
5741
Първо в Lupa.bg: Прокуратурата подгони лицата на протеста на медсестрите

Председателката на Синдиката на българските медицински специалисти (СБМС) Мая Илиева и нейната заместничка Бойка Анастасова са разпитвани в полицията. Въпросите, които са им задавали, са свързани с дейността на тяхната организация, обясниха пред Lupa.bg. здравните работнички.

  „Полицай от Перник ми се обади и ми съобщи, че прокуратурата е образувала преписка относно работата на синдиката. Зададе ми въпроси по телефона, на които аз отказах да отговарям. Изпратих писмо, че искам да съм уведомена какво съдържа въпросната преписка, тъй като представителят на МВР твърдеше, че не знае. На колежката ми Бойка Анастасова са й са се обадили от VI Районно. На нея са й задали въпроси, касаещи създаването на синдикална структура в „Пирогов”. Питали са я: Кога и къде е създадена структурата? Колко членове има? Трите имена, длъжности и от кое звено са? Нейният адвокат е поискал да види протокола от разпита, но все още не го е получил”, обясни Мая Илиева.

По думите й оргинизицята, защитаваща правата на нейните колежки, е регистрирана по надлежния ред в съда и е вписана в агенцията по вписванията. „Синдикатът се "роди" след почти едногодишни протести, блокади на пътища, стачки и разговори с различни институции, които умело „си прехвърляха топката“. По време на нашите протести се даде гласност освен за липсата на кадри в системата, за нарушаването на трудовите ни права, но и за източването на НЗОК, за неправилното разпределение на публичните средства, за корупцията, за лекари милионери, включително и такива работещи в държавни болници, за финансирането на частните болници с публични средства, за лобистките интереси, за липсата на контрол в системата, за търговията със здраве и търговските дружества и т.н, все теми табу, останали не коментирани на глас през годините”, каза още Мая Илиева.

Заради организирането на протести тя бе уволнена от болница „Токуда”, а Бойка Анастасова – наказана дисциплинарно от ръководството на „Пирогов”. Въпреки натиска двете сестри продължиха да се борят за правата на съсловието си. Стигна се дотам, че за да бъдат чути заедно със свои колеги се барикадираха в Партийния дом и Бойка Анастасова стоя няколко часа на перваза на прозореца. След това те започнаха  протест пред Народното събрание, който заради коронавируса бе временно прекратен.