Репортаж на Lupa.bg: Медсестри на бунт заради уволнението на Мая Илиева

Новини
12:46 - 09 Юни 2020
3720
Репортаж на Lupa.bg: Медсестри на бунт заради уволнението на Мая Илиева

Медсестри от цялата страна се събраха на протест в подкрепа на уволнената преди седмица тяхна колежка Мая Илиева, предаде репортер на Lupa.bg. Бунтът на работничките в бяло започна пред последното работно място на Илиева - болница "Света София".   

В момента медсестрите скандират: "Не на репресиите срещу медицинските специалисти". За да бъдат чути, те ще продължат своя поход пред Здравното министерство, където, освен че ще изразят своето недоволство от уволнението на Мая Илиева, те ще настояват да бъде реформирана здравната система. 

Протестът не мина без участието на сестра Бойка Анастасова, която в края на февруари заплаши да скочи през прозореца на Партийния дом, ако не бъдат изпълнени исканията на нейното съсловие. 

Медсестрите от Варна демонстрират своята подкрепа за Мая Илиева пред общината, тъй като не успяха да дойдат в София за протеста, организиран от колежките им от Карлово, Сливен, Ямбол и Пазарджик.   

За Мая Илиева уволнението й е политическо. "Болничните шефове не спазват законите и се страхуват от проверки. Намалиха работното време на персонала, който лекува болни от Ковид-19 благодарение на това, че дадохме гласност в медиите и се промени статута на болница "Света София" и тя стана инфекциозна. Това обаче доведе до полагане на извънреден труд заради недостиг на кадри, който трябва да се заплати. А на директора това не му изнася”, обясни Мая Илиева.

  Снимки: Агнес Методиева