Проверка на Lupa.bg: Варна и Бургас бият столицата по престъпления!

Кораби вкарват кокаин и хероин, отвличат млади момичета за проститутки

У нас
21:40 - 17 Февруари 2023
4831
Проверка на Lupa.bg: Варна и Бургас бият столицата по престъпления!

Морските градове Варна и Бургас са по-престъпни от столицата, показва статистика от сводката на МВР. В цяла Европа и цял свят пристанищните селища винаги са лидери по престъпна дейност, така е и у нас. Във Варна често срещани са отвличания на млади момичета, проституция и домови кражби, а в Бургас трафик на мигранти, наркотици, сбивания и рекет, сочат цифрите. 

Особено през летния сезон престъпленията стават двойно повече, когато по курортите идват много чужденци. Консумацията на алкохол по курортите правят хората още по-невнимателни и ги превръщат в още по-лесна плячка на бандитите. 

От много време Бургас и курортите около него (предимно северните) се смятат за територия на Димитър Желязков - Митьо Очите. Последно време обаче наркобоса седи кротко и е оставил бизнеса в ръцете на своите авери. 

Често срещани в двата морски града са и палежите на заведения, които най-често се извършват заради конкуренция. 

Межди 11 и 20 сериозни престъпления разкриват на ден ченгетата в Бургас, а във Варна броят е по-малък, но пък се смята, че на север нарушаването на закона е по-тежко, показват цифрите. 

Когато започне активният летен сезон, морските ни курорти ще бъдат “залети” от момичета, предлагащи платена любов от вътрешността на страната. Много от тях ще дойдат и от Украйна, Северна Македония и Молдова.

Над 50 процента от тях влизат в страната с фалшиви лични карти и паспорти.

Все повече малолетни и непълнолетни са впускат в проституцията, казват от полицията в морските градове.

С тях се работело по-лесно, защото девойките не били претенциозни за това колко пари ще спечелят на вечер. Те не подбирали и клиентите си. Поръчването на момичетата ставало по телефона.

Ако девойка пострада от клиента или сводника си, след това рядко се съгласяват да свидетелстват срещу тях в съда.

При 99 процента от случаите сводникът предпочитал да уреди финансовите си отношения и да няма проблеми със съдебните власти. Ако все пак се заведе дело за склоняване към проституция, сводникът се отървавал само с условна присъда.

В момента в Бургас печалбата, заработена от т.нар. клубна проституция е от 5 до 20 000 лева на месец.

Парите между проститутката и сводника се разпределят съответно 50 на 50 процента.

Полицаи твърдят, че големите пратки кокаин и хероин се вкарват предимно чрез кораби на родното крайбрежие. В схемата участват много силни хора с отлични контакти и сериозните пратки почти не се разкриват. Някога обаче има теч на информация от самите престъпни групи и става засечка.

Колумбия, Бразилия, Венецуела - това са трите основни производителя, от които се пренася кокаинът – по въздух и най-вече по вода. От няколко години главният балкански транзитен маршрут за наркотрафик се е изместил от Сърбия към Румъния и България.

Много често дрогата се складира първо в румънския град Констанца, откъдето отплава към Варна. 

Бургаско пък е любимия коридор за трафик на мигранти, които после поемат по магистрала "Тракия". Мигрантският поток от бежанци, идващи от Ирак, Иран, Афганистан, Сирия и Мароко през последните седмици вече буквално ни залива.

97-98% от тях идват от Турция, където са живели години наред. Те идват у нас, защото икономическите проблеми в Турция стават все по-тежки, а работа почти няма.

Плащат на каналджиите 1500-2500 евро, оставят жената и децата си в Турция и едва когато получат статут в България, подават молба за събиране на семейството. Когато тя бъде одобрена и те пристигнат у нас, заедно продължават пътуването си към Германия.

По неофициални данни над 500 души дневно преминават границата.