Проверка на Lupa.bg: Застояла храна и мърсотия по заведения заради коронавируса

Новини
20:44 - 26 Януари 2021 (обновена)
5906
Проверка на Lupa.bg: Застояла храна и мърсотия по заведения заради коронавируса

Застояла храна и лоша хигиена има в момента в много от заведенията, които приемат заявки за кухня за вкъщи заради коронавируса.

Това разкриха пред Lupa.bg инспектори. Те не са намалили проверките на ресторантите, но резултатите са притеснителни. Липсата на клиенти във вътрешната част на заведенията, води до това че ресторантьорите са занемарили хигиената, твърдят проверяващите.

"Каквото и да говорим поръчките са много по-малко отколкото, ако заведението работи. Така в доста от ресторантите храната и продуктите, с които тя се приготвя стават по-стари, а собствениците, които и без това търпят загуби, предпочитат да ги пласират вместо да се снабдят с нови продукти и да изхвърлят тези с изтекъл срок", разясняват пред медията ни инспектори.

Те чакат заведенията да се отворят възможно най-бързо, защото застоялата храна също е вредна за здравето на хората. Контролните органи са категорични, че с отваряне на ресторантите собствениците ще вземат всички мерки за подобряване на хигиената и приготвянето на гозби с пресни продукти.

Междувременно Lupa.bg научи, че са съставени много актове, не само заради приемане на клиенти по време на забраната, но и заради големи пропуски в хигиената.