Проверяват злоупотребите с "мъртви души" в партийните списъци

Новини
17:44 - 23 Август 2022
1815
Проверяват злоупотребите с мъртви души в партийните списъци

Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) ще провери законосъобразността на обработването на лични данни на починали лица от политически субекти за целите на регистрация на партии и коалиции за предстоящите парламентарни избори на 2 октомври. Това съобщиха от пресцентъра на комисията.

Проверката е по повод информацията от говорителите на Централната избирателна комисия, изнесена в медиите, относно обработването на тези данни в подписките на партиите и коалициите за предстоящите избори.

Съгласно правилата за защита на личните данни, политическите партии и коалиции са администратори на лични данни, за които чл. 25е от Закона за защита на лични данни изисква да обработват данни на починали лица само при наличие на правно основание за това, припомнят от комисията.

За целите на регистрация на партии и коалиции, Изборният кодекс позволява обработването на лични данни само на избиратели, а починалите лица нямат качеството на избиратели, уточняват още от КЗЛД.

Комисията за защита на личните данни смята, че обработването на лични данни на починали лица в случая засяга обществения интерес за произвеждане на честни и прозрачни избори, поради което тя ще извърши проверка на съответните политически субекти.