Пускат само ваксинирани или с тест за коронавирус на парад в Кипър

Всички зрители задължително трябва да носят маски

Новини
09:02 - 01 Октомври 2021
2932
Пускат само ваксинирани или с тест за коронавирус на парад в Кипър

Само ваксинирани или с тест за коронавирус ще могат да присъстват на военния парад днес в Никозия, с който се чества 61-ата годишнина от провъзгласяването на независимостта на Република Кипър. Веднага след празниците президентът Никос Анастасиадис свиква Национален съвет по Кипърския въпрос.

Колоните на парада днес ще преминат пред публика, след като на миналогодишния празник не бе разрешено присъствие на обществеността заради тежката Covid ситуация.

Въведени са обаче строги здравни мерки. Да наблюдават тържественото шествие отблизо ще бъдат допускани само хора с коронавирусния „безопасен пропуск” (SafePass), удостоверяващ ваксина, преболедуване или тест от последните 72 часа. Всички зрители задължително трябва да носят маски.

Полицията ще извършва проверки за спазването на тези две изисквания.

21 празнични топовни салюта и издигане на националния флаг под звуците на националния химн дават началото на парада. Преди него честванията включват панихида за бойците на съпротивата и поднасяне на венци пред техни паметници.

„В продължение на 60 години в Кипър има две отделни държави”, заяви в навечерието на рождения ден на независимата република лидерът на кипърските турци Ерсин Татар.

Президентът Никос Анастасиадис свика в понеделник заседание на Националния съвет, на което с ръководителите на парламентарно представените партии ще обсъжда развитието на Кипърския въпрос.