Путин директно повлиял на Тръмп към Украйна

Негативното мнение на Тръмп за Киев е било под прякото влияние на руския президент

Свят
14:58 - 20 Декември 2019
1907
Путин директно повлиял на Тръмп към Украйна

Макар че скандалът с Украйна внезапно се появи на сцената на американската политика през септември и бързо доведе до импийчмънт на президента на САЩ Доналд Тръмп тази седмица, вестник "Вашингтон пост" посочва произхода на казуса.

Множество бивши представители на Белия дом са разкрили пред вестника, че негативното мнение на Тръмп за Украйна е под прякото влияние на руския президент Владимир Путин. Основавайки се на част от разговорите, които е имал с Путин, тези източници обясняват, че Тръмп е стигнал до заключението, че Русия не се е намесила на президентските избори през 2016 г., а Украйна.

Тази конспиративна теория се свързва с телефонния разговор на Тръмп с украинския президент Володимир Зеленски. Американският лидер настоя Зеленски да проведе две разследвания. Едното, което привлече по-голямо внимание, е да се разследват Джо Байдън и синът му Хънтър Байдън. Другото се отнася за компанията за киберсигурност Crowdstrike и "сървър" от изборите от 2016 г., които са свързвани с безпочвена конспиративна теория за Украйна.

Докато някои представители на Белия дом само заключават, че вярата на Тръмп в украинската конспирация идва от Путин, други посочват по-директни доказателства, според "Вашингтон пост".

Бивш представител на Белия дом разказа пред вестника, че Тръмп дори веднъж е казал директно, че знае, че Украйна е реалният виновник, защото "Путин му е казал".

Изданието пише още, че много представители на Белия дом са се опитали да извадят Тръмп от заблудата, но не са успели.

През юли 2017 г. Тръмп проведе първата си среща с Путин на Г-20. Тогава те разговаряха около 3 часа.