Путин е на работно посещение в Казахстан

Русия
07:58 - 03 Юли 2024
1031
Путин е на работно посещение в Казахстан

Руският президент Владимир Путин пристигна на работно посещение в Казахстан, където ще участва в заседание на Съвета на държавните глави на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) и ще проведе редица двустранни срещи.

Това съобщи ТАСС.

В сряда руският лидер ще проведе двустранни срещи с китайския президент Си Дзинпин, с колегите си от Турция, Азербайджан, Казахстан и Монголия Реджеп Тайип Ердоган, Илхам Алиев, Касим-Жомарт Токаев и Ухнаагин Хурелсух, както и с пакистанския министър-председател Шахбаз Шариф.

В сряда вечерта ще се проведе неофициална вечеря от името на Токаев, на която освен ръководителите на делегациите на страните от ШОС са поканени и ръководителите на делегациите на Азербайджан, Катар, Монголия, ОАЕ и Турция.

Основната програма на срещата на върха на ШОС ще се проведе в четвъртък. На заседанието на Съвета на държавните глави на ШОС се очаква участниците да обменят мнения по актуални въпроси от международния и регионалния дневен ред.

Заседанието ще бъде последвано от церемония по подписване на официални документи.

В същия ден Путин ще се срещне с изпълняващия длъжността ирански президент Мохамед Мохбер.

Освен това в четвъртък за първи път ще се проведе среща във формат ШОС+. По време на нея ще бъдат обсъдени въпроси на сътрудничеството между ШОС и поканените държави по международни и регионални въпроси.

Освен лидерите на ШОС, на срещата ще присъстват лидерите на Азербайджан Илхам Алиев, на Катар Тамим Ал-Тани, на Монголия Ухнаагин Хурелсух, на Турция Реджеп Тайип Ердоган и владетелят на Рас ал-Хаим шейх Мохамед бин Сауд Ал-Касими.