Путин и Мей се срещнаха на форума на Г-20

Великобритания обвинява Русия, че е отровила Скрипал и дъщеря му

Свят
15:07 - 28 Юни 2019
1723
Путин и Мей се срещнаха на форума на Г-20

Руският президент Владимир Путин и британският министър-председател Тереза Мей се срещнаха днес на форума на Г-20 в Япония, предадоха световните агенции.

Това беше първа среща между оттеглящата се от поста Мей и Путин от 2016 г. Дългата пауза отразяваше обтягането на отношенията между Русия и Великобритания, което се изостри особено силно заради нападението с нервнопаралитично вещество срещу двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през март 2018 г. в Солсбъри. Великобритания обвинява Русия, че е отровила двамата, а Москва отрича.

Мей каза преди срещата, че Великобритания ще настоява двамата служители на руското военно разузнаване, обвинени за участие в нападението, да бъдат изправени пред правосъдието.

Според премиерската канцелария Мей е казала на Путин, че "не може да има нормализиране на двустранните отношения, докато Русия не спре безотговорната и дестабилизираща дейност, която заплашва Великобритания и нейните съюзници".

"Министър-председателката заяви, че използването на смъртоносно нервнопаралитично вещество по улиците на Солсбъри е част от по-широк модел на неприемливо поведение и е наистина жалка постъпка", каза нейна говорителка.

Мей е призовала Путин да бъдат освободени задържаните от Русия украински моряци, за да се успокои ситуацията с Украйна. На срещата двамата лидери са обсъдили също ядрената сделка с Иран и ситуацията в Сирия.