Путин и Зеленски се разбраха в Париж: Примирие в Източна Украйна

Двамата държавници доволни, че възстановиха диалога, но висят още проблеми

Новини
07:56 - 10 Декември 2019
2422
Путин и Зеленски се разбраха в Париж: Примирие в Източна Украйна

Президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски се договориха да съживят мирния процес в конфликтната зона в Източна Украйна, съобщи Асошиейтед прес.

На срещата в Париж в понеделник в "нормандски формат" заедно с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел обаче те не „си стиснаха ръцете“ по теми като графика за провеждане на избори в Донбас и контрола на границите в контролирания от бунтовниците район, предава БТА.

Путин, който представлява проруските бунтовници в Донбас, и Зеленски са се договорили за "пълно и цялостно въвеждане на примирие" в Източна Украйна до края на годината, се казва в комюнике от срещата, цитирано от ДПА.

Двамата държавници са се споразумяли да бъдат отворени нови контролно-пропускателни пунктове между териториите, контролирани от украинското правителство и от бунтовниците.

Срещата на върха в „нормандски формат“ се проведе в Париж с участието на президентите на Русия, Украйна и Франция и канцлера на Германия, посветена на пътищата за уреждане на кризата в Източна Украйна.

На четиристранната среща преговарящите са се договорили да работят за размяна на всички военнопленници до края на 2019 г.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви на пресконференцията след срещата, че е "много положително", че е възстановил диалога с руския президент Владимир Путин, но и че много въпроси са останали неразрешени, съобщи Ройтерс. Зеленски каза, че Украйна трябва да има пълен контрол над източните си райони и че няма да направи компромис по въпроса за отстъпване на своя територия.

Украинският президент отхвърли и варианта за федерализация на страната, предаде ТАСС.

Той съобщи, че е договорена конкретна дата за размяна на военнопленниците в Донбас - 24 декември.

Зеленски каза още, че Украйна и Русия са "разблокирали" въпроса за транзита на природен газ и че съветниците от двете страни ще работят по детайлите на съответното споразумение, предаде Ройтерс. Русия и Украйна преговарят за сключването на нова транзитна спогодба, която да замени 10-годишното споразумение, което изтича в края на тази година. Миналата седмица Москва заяви, че транзитните такси, предложени от Киев, са твърде високи.

Путин заяви, че е настоял за промени в украинската конституция, с които да се даде специален статут на Донбас. Руският президент заяви още, че са необходими повече контролно-пропускателни пунктове през фронтовата линия за цивилни, както и даване на амнистия на замесените в конфликта.

На пресконференцията Путин констатира "затопляне" в ситуацията около уреждането на конфликта. Според него на срещата е отбелязан прогрес по много от спорните въпроси, предаде ТАСС.

Има различни интерпретации на отделни членове от Минските споразумения, но няма алтернатива на този пакет от мерки, каза Путин. Той поиска равни права за рускоезичното население, което е 38 процента от населението на Украйна, с всички останали граждани на страната. Той подчерта, че е предвидено от догодина всички рускоезични училища да преминат на украински език, докато за унгарските, румънските и полските този срок е 2023 г. От своя страна украинският президент Зеленски каза, че не вижда проблеми с използването на руския език в Украйна и че той самият е "рускоезичен президент".

Путин съобщи, че на срещата участниците са приветствали оттеглянето на враждуващите сили по три пилотни участъка на линията на контакт в Донбас. Руският президент определи това като важна крачка към деескалация на ситуацията и към осигуряване на цялостно прекратяване на огъня. Участниците в срещата са се договорили за оттегляне на военните сили по три допълнителни участъка от фронтовата линия до края на март.

Руският президент обаче каза, че постигането на примирие в Донбас трябва да бъде синхронизирано с прилагането на политически реформи от Киев, които са предвидени в Минските споразумения от 2015 г. По-конкретно Путин поиска постоянен характер на специалния статут на Донбас и въвеждане на такива законодателни промени, които предвиждат реализиране на "формулата Щайнмайер" за такъв статут след избори в отцепническите райони.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че на срещата е бил отбелязан напредък към възстановяване на мира в Източна Украйна, съобщи Ройтерс. Макрон каза, че след срещата между Украйна и Русия остават различия по въпроса за календара на изборите в Източна Украйна, но двете страни се надяват да постигнат компромис до четири месеца, когато се очаква нова среща в същия формат.

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че тя и лидерите на Франция, Украйна и Русия са дали нов импулс на усилията за възстановяване на мира в Източна Украйна, въпреки че остава още много работа за вършене. "Сега ние трябва да продължим да работим много, много усилено, това е несъмнено, но отново има импулс, движение", заяви Меркел.

Пред ТАСС прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков каза, че следващата среща в "нормандски формат" ще бъде след четири месеца в Берлин.

Освен четиристранната среща президентите на Русия и Украйна Зеленски и Путин имаха в Париж и среща на четири очи, която по информация на Елисейския дворец е продължила 5-10 минути, предаде ТАСС.