Путин иска извънредни мерки за борба с коронавируса

В страната регистрираните заразени с вируса към момента са 21 102 души

Свят
15:10 - 14 Април 2020
3205
Путин иска извънредни мерки за борба с коронавируса

 Необходими са извънредни мерки за спиране на разпространението на новия коронавирус (COVID-19). Това обяви Владимир Путин по време на заседание онлайн на държавните глави на страните от Евразийския икономически съюз, съобщават руските медии.

Той отбеляза, че в някои страни "действително се предприемат извънредни мерки", но болестта може да бъде преодоляна само чрез обединяване на усилията на международната общност.

"Пандемията от коронавирус наистина има отрицателно въздействие върху всички аспекти на живота и практически в целия свят: икономиката, социалната сфера. Мобилността на населението намаля, търговията със стоки и услуги е трудна, глобалните финансови и стокови пазари са нестабилни", коментира руският държавен глава

Според Путин руските власти отделят до 1,2% от брутния вътрешен продукт, за да сведат до минимум отрицателните ефекти на коронавируса, като той не изключи, че ако е необходимо, страните от Евразийския икономически съюз можели да привлекат ресурси от Евразийския фонд за стабилизация и развитие и от Евразийската банка за развитие.

В съвместното изявление на лидерите на страните членки на Евразийския икономически съюз, прието в края на срещата, се посочва, че ограниченията, наложени по целия свят, трябва да бъдат премахнати след края на пандемията от COVID-19.

В Русия регистрираните заразени с новия коронавирус към момента са 21 102 души, като от тях 1 694 са се възстановили, а 170 души са починали от болестта. Извършени са повече от 1,4 млн. теста за наличие на коронавирус.