Путин: Не се предвиждат промени в Генералния щаб

Русия
17:40 - 15 Май 2024
1504
Путин: Не се предвиждат промени в Генералния щаб

Руският президент Путин представи Андрей Белоусов на командирите на военните окръзи като нов министър на отбраната. На срещата Белоусов седеше вляво от Путин, а отдясно неговият предшественик Сергей Шойгу, съобщава Би Би Си.

Заедно с Шойгу и Белоусов участваха началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов, командващият Въздушно-десантните войски (ВДВ) Михаил Теплински, командващите Ленинградския военен окръг - Александър Лапин, Московския военен окръг - Сергей Кузовлев и Централния военен окръг - Андрей Мордвичев. Още двама командири все още са временно изпълняващи длъжността. Това е изпълняващият длъжността командир на Южния военен окръг Генадий Анашкин и на Източния военен окръг Александър Санчик.

Московският и Ленинградският военни окръзи бяха пресъздадени след началото на руската инвазия в Украйна. Генералите, командващи различни окръзи, се смениха няколко пъти през последните две години. Така Александър Лапин командваше Централния военен окръг в началото на войната, след това загуби тази длъжност и на срещата с Путин се оказа вече в статута на командир на Ленинградския военен окръг.

Колкото по-ефективно действа армията, толкова по-скоро конфликтът в Украйна може да бъде решен мирно, цитират руските медии изявлението на Путин. Западът и Украйна обаче смятат изявленията на Путин за готовността му за мирен диалог за неверни.

Путин заяви, че руските сили подобряват позициите си всеки ден по фронта в Украйна във всички направления и че настъплението върви по план.

Промени в Генералния щаб на Русия няма и не се планират, каза руският президент.

Путин обвърза назначаването на Белоусов с увеличение на военните разходи, които през 2024 г. ще възлязат на около 8,7% от БВП. "Ние сме отговорни да използваме ресурсите разумно и ефективно", каза той.

Путин благодари на Шойгу, който стана секретар на Съвета за сигурност на Русия, за работата му по изграждането на въоръжените сили и придаването им на нов облик. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че напускането на Шойгу от Министерството на отбраната не може да се нарече понижение.