Путин очаква спад до 5 % на инфлацията в Русия през 2023 г.

Министерството на икономиката очаква свиване на БВП с 2,9% през 2022 г. 

Новини
19:21 - 08 Ноември 2022
2106
Путин очаква спад до 5% на инфлацията в Русия през 2023 г.

Инфлацията в Русия намалява и може да падне до 5% в началото на 2023 г. Това заяви руският президент Владимир Путин.

"Искам да подчертая, че според всички експерти и правителството тенденцията на спад на инфлацията е стабилна. И експертите смятат, че някъде през първото тримесечие на следващата година тя трябва да се доближи до около 5%, а може би дори малко по-малко", отбеляза държавният глава.

През септември инфлацията в страната възлиза на 13,7%, отбелязвайки съществен спад спрямо април, когато достигна над 17%.

Междувременно Банката на Русия актуализира прогнозата си за глобален растеж, посочвайки, че очаква "по-значително забавяне" на световната икономика от предвижданията от по-рано.

В началото на октомври Путин предупреди, че очаква натискът от санкциите върху руската икономика да се засилва, но увери, че ситуацията е стабилна.

Западът наложи на Москва безпрецедентни санкции, след като Русия изпрати десетки хиляди войници в Украйна на 24 февруари в това, което тя нарича "специална военна операция".

Руската икономика обаче устоя на някои прогнози на западни анализатори, че е изправена пред удар от 15% върху брутния вътрешен продукт (БВП) тази година.

Министерството на икономиката на Русия очаква свиване от 2,9% през 2022 г. От своя страна, западните лидери се надяват, че въздействието на санкциите ще бъде дълготрайно и ще забави руската икономика с години.