Путин призова рускините: Раждайте по осем или повече деца

Апелът е на фона на растящите смъртни случаи във войната в Украйна

Новини
14:45 - 30 Ноември 2023
3924
Путин призова рускините: Раждайте по осем или повече деца

Руският президент Владимир Путин призова руските жени да имат осем или повече деца и да превърнат големите семейства с „норма“ на фона на нарастващия брой жертви във войната срещу Украйна.

Раждаемостта в Русия непрекъснато намалява от 90-те години насам. В същото време страната е отчела повече от 300 000 жертви от началото на инвазията в Украйна, според данни на Киев.

В реч чрез видеовръзка държавният глава посочи, че увеличаването на руското население ще бъде „нашата цел за следващите десетилетия“. Той добави: „Много от нашите народи поддържат традицията на семейството, в което се отглеждат четири, пет или повече деца. Припомнете си, че в руските семейства нашите баби и прабаби са имали както 7, така и 8 деца. Нека съхраним и възродим тези традиции.

Да имаш много деца и голямо семейство трябва да стане норма, начин на живот за всички народи на Русия.”

Изявлението е на Путин бе направено по време на конференция, ръководена от главата на Руската православна църква патриарх Кирил, като на нея присъстваха представители на традиционни религиозни организации на Русия. Темата ѝ беше „Настоящето и бъдещето на руския свят“.

А инвазията в Украйна е довела също до бягането от Русия на около 820 000-920 000 души, 

според независимата политическа група Re: Russia. Страната бележи спад в раждаемостта си още преди разпадането на Съветския съюз. Експертите отдават този спад на влошаващата се икономика и строгите разпоредби за абортите, които възпират потенциалните родители.

Руският президент се опита да увеличи слабата раждаемост в страната чрез прилагане на различни държавни стимули за хора с деца, включително финансови награди за семейства с повече от едно дете, откакто дойде на власт преди 24 години.