QatarEnergy спря доставките на втечнен газ през Червено море

Алтернативният маршрут до Европа около нос Добра надежда би забавил с около 9 дни танкерите

Новини
14:42 - 15 Януари 2024
1579
QatarEnergy спря доставките на втечнен газ през Червено море

QatarEnergy - вторият най-голям доставчик на втечнен газ в света преустанови изпращането на танкери в Червено море, съобщи Reuters.

Производството обаче продължава, уточни информационната агенция. Причина за това са продължаващите атаки на хутите в региона. По маршрута преминава 12% от световния корабен трафик.

Отплаването на поне четири танкера, използвани за превоз на катарски втечнен природен газ, е било задържано през уикенда, след като САЩ и Великобритания отговориха, възпроизвеждайки множество атаки, както по въздух, така и по море.

Танкерите Al Ghariya, Al Huwaila и Al Nuaman, натоварени в Катар, са били насочени към Суецкия канал.

Те обаче били спрени край бреговете на Оман на 14 януари. А Al Rekayyat, който плаваше обратно към Катар, е спрян по маршрута си на 13 януари в Червено море.

Алтернативният маршрут до Европа около нос Добра надежда би забавил с около 9 дни 18-дневното пътуване от Катар,

каза анализаторът на ICIS LNG Алекс Фроли.

По този начин горивото ще се оскъпи с около 1-1,30 евро за мегаватчас (MWh) към цената на товара, въпреки че ще бъде частично компенсирано от неплащането на таксите за Суецкия канал.

Данни на LSEG сочат, че Катар е изнесъл повече от 75 милиона метрични тона (MMt) втечнен газ през 2023 г., включително 14 MMt за купувачи в Европа и 56,4 MMt за Азия.

S&P оценява катарските товари на природен газ, превозвани през Суецкия канал, на 14,8 милиона тона годишно, американските - на 8,8 млн. тона, и руските на 3,7 млн. т.

Цените на европейския референтен газ за януари на нидерландския газов хъб TTF са се понижили с 1,20 евро до 30,40 евро за мегаватчас (MWh).