"Алтернативното" КСНС заседава, сърдити ли са партиите на Радев?

Снощи президентът разговаря с шефовете на служби и двамата ротационни премиери

Топ
12:27 - 12 Октомври 2023
1451
"Алтернативното" КСНС заседава, сърдити ли са партиите на Радев?

Вече час заседават лидерите на парламентарно представените партии на председателски съвет, посветен на националната сигурност.

След като вчера председателят на Народното събрание Росен Желязков, вътрешният министър Калин Стоянов и военният Тодор Тагарев, заедно с главния секретар на МВР Живко Коцев пропусната консултативния съвет при президента Румен Радев, днес те решиха да се срещнат с ръководствата на парламентарните групи. На заседанието присъстват министър-председателят Николай Денков и шефовете на службите за сигурност.

Границата да се ремонтира, за да не влизат повече нелегални мигранти и изцяло да се актуализира нормативната база на службите, но и плановете, по които работят. За това се разбраха часове по-рано президентът Румен Радев и премиерът Николай Денков на продължилата два часа среща между тях и службите за сигурност на "Дондуков" 2.

На срещата при държавния глава не бяха поканени представители на ръководството на нито една парламентарна група, което направи форматът различен от този на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС). Всъщност от него липсват именно лидерите на политическите партии в парламента. А на тях, и по-точно на лидерите на ПП - Кирил Петков и Асен Василев, Радев отдавна се закани да спре достъпа до секретна информация. Това стана в края на май, когато изтече запис от среща на "Промяната", в който Петков и Василев говорят за това да се отнемат правомощията на президента за назначаването на шефове на служби. Политиците отговориха със свой формат на КСНС - председателски съвет, посветен на националната сигурност, включващ и шефовете на служби.