"Арена Бургас" е негодна!

Залата, която беше открита с петгодишно закъснение, не може да се използва, заяви Министерство на спорта

Новини
08:35 - 15 Ноември 2023
5122
"Арена Бургас" е негодна!

Новата зала "Арена Бургас" не може да се използва за състезания в повечето спортове. Това се казва в отговор на Министерството на младежта и спорта (ММС) до народния представител от "Продължаваме промяната - Демократична България" Антоанета Цонева.

ММС е възложило одит, който да установи какво спортно оборудване е доставено и дали то е годно за провеждане на тренировки и състезания. Резултатите от него показват, че към момента залата в Бургас може безпроблемно да приема единствено състезания по спортна гимнастика.

"Залата в Бургас се оказва един декор. Освен че беше построена след години на забавяне и непрекъснато увеличаващи се милиони левове, сега излиза наяве, че оборудването за основната дейност - спортни прояви, е или неподходящо, или дори неясно в какво състояние, защото стои запечатано в сандъци и кашони", заяви Цонева.

"Арена Бургас" беше открита през май след близо 5-годишно закъснение. Строежът на залата започна през 2014 г. и трябваше да бъде завършен до края на 2018 г. Първоначалната цена беше 38.4 млн. лв., а след няколко отлагания инвестициите нараснаха до 63.8 млн. лв.

Откриването беше с мач на баскетболния Черноморец, като тогава се използваха баскетболните кошове от зала "Бойчо Брънзов", а според официалната версия причината била за късмет.

Одитът от ММС обаче показва, че залата не може да приема състезания нито по баскетбол, нито по волейбол, нито по лека атлетика. Нещо повече - пистата за лека атлетика я няма. Отчита се, че изготвените при поръчката технически спецификации са непълни или неточни, поради което част от доставеното оборудване не може да се използва за международни състезания.

"Констатирани са пропуски в сключения договор относно неговия обхват и критерии за избор на спортно оборудване. Пропуските оказват негативно влияние върху резултатите от изпълнението на договора за доставка на спортно оборудване", се казва в одита на ММС.

Договорът за доставка на оборудване е изпълнен по документи, а оборудването е прието без забележки. Одитният екип обаче е установил, че процедурата по приемането на оборудването е изпълнена формално. Няма разопаковане, преглед и първи монтаж и така не е спазено условието за окончателно плащане. Въпреки това според доклада към 15 юни 2023 г. цялата договорена сума е изплатена на изпълнителя.

Експертите на ММС са дали становище, че за лека атлетика, волейбол и баскетбол е необходимо допълнително оборудване. А залата беше построена, за да се провеждат атлетически състезания на закрито, и България дори е кандидат за европейско първенство в зала през 2029 г.

В одита се посочва конкретно, че за волейбол настилката не позволява провеждане на мачове на европейско и световно ниво, а самата зала не позволява изобщо никакви волейболни срещи, защото бетонът не е разпробит, не са монтирани ботушите на волейболните колове. За лека атлетика настилката липсва, което означава, че няма писта нито за тренировки, нито за състезания. Оборудването за електронно измерване на резултатите, което само по себе си струваше смущаващо много, е предадено на Българската федерация по лека атлетика за стопанисване. За баскетбол кошовете също не отговарят на изискванията.

В одита се казва още, че подът на залата е неравен, поради което монтирането на оборудване може да доведе до неговото дефектиране. Затова е необходимо да се предприемат действия за изравняването му.

"Преди това е необходимо строителят да отстрани констатираните недостатъци и да осигури нужната равнинност на пода. Отклоненията в основата биха довели до отклонения във вертикалите и хоризонталите на монтажа, съответно до неспазване на изискванията на производителя на оборудването, както и до неудовлетворяване на нуждите на спорта", се казва в коментар на изпълнителния директор на стопанисващото държавно дружество "Академика 2011" Петър Петров по констатациите на доклада.