"Без повече мълчание": Дамите от женската лига на САЩ се завърнаха на терена

Спорт
17:39 - 08 Октомври 2021
1524
"Без повече мълчание": Дамите от женската лига на САЩ се завърнаха на терена

Плакати и различни знаци, заявяващи „Защитете играчите“ и „Без повече мълчание“, оградиха терените на Националната женска футболна лига (NWSL) в сряда, тъй като отборите излязоха на терена за първи път, откакто обвиненията за сексуално нарушение разтърсиха състезанието.

Мачовете бяха първите, откакто доклад от Атлетик в четвъртък очерта обвинения за сексуална принуда и неправомерно поведение от бившия старши треньор на Северна Каролина Кураж Пол Райли, което накара лигата да отложи мачовете от миналия уикенд.

От Атлетик заявиха, че Райли е отрекъл "по-голямата част" от твърденията в доклада си.

Мачът беше спрян шест минути след мача на Вашингтон Спирит и Ню Йоюрк/Ню Джърси Готъм на "Субуру парк" в предградията на Филаделфия, а двата отбора се хванаха за ръце в централния кръг.

Асоциацията на играчите на NWSL заяви, че жестът е признание за шестте години, откакто бившите играчи Мана Шим и Синеад Фарели излязоха с обвинения, „и всички, които се бориха твърде дълго, за да бъдат чути“.

Играчите стояха мълчаливи за минута.

„През това време ви молим да застанете в тази болка и дискомфорт с нас“, се казва в изявлението.

NWSLPA също очерта изисквания към лигата, включително „всеки треньор, генерален мениджър, представител в борда на управителите и собственик“ да се подложи на независимо разследване на злоупотреби.

В Кари, Северна Каролина, където Райли поведе Кураж до втора поредна титла в NWSL през 2019 г., отборът на домакините и гостуващият Расинг Луисвил направиха същия жест.

Райли е уволнен от Кураж и лигата.

Твърденията доведоха и до свалянето на комисар Лиза Бърд и предизвикаха разследвания от NWSL, американския футбол и ФИФА.

Час преди Портланд Торнс да започне домакинския си мач срещу Хюстън Даш, клубът обяви, че генералният мениджър Гавин Уилкинсън е бил пуснат в административен отпуск.

От Торнс преди това се извиниха, че не бяха по-прозрачни, след като получиха жалба срещу тогавашния треньор Райли през 2015 г.

Докато Торнс и Даш свързваха ръцете си в Провидънс Парк, беше видян фен, който държеше табела с надпис: „Шест години“.

Мачът в сряда между Спирит и Готъм, който завърши 0:0, трябваше да бъде повод да се почете двукратната победителка в Световната купа Карли Лойд, която ще се оттегля от голямата игра, т.е. ще се пенсионира.

"Беше емоционална седмица - имахме много да празнуваме, много за размисъл", каза нападателят на NJ/NY след мача.

Кураж победи Луисвил с 3:1 в Северна Каролина, докато Торнс загуби с 2:3 от английчанката Дашуит Рейчъл Далискор, която отбеляза два гола, включително и победния в 79-ата минута.