"Бояна" под обсада: Гешев събра 700 прокурори да се обявят срещу политическия натиск

Политика
10:59 - 24 Август 2020
5408
"Бояна" под обсада: Гешев събра 700 прокурори да се обявят срещу политическия натиск

Напрежение и отделни спречквания с участието на полицаи белязаха протеста, с който активисти на „Демократична България“ и техни съмишленици искаха да „посрещнат“ главния прокурор Иван Гешев край резиденция Бояна. Обвинител №1 днес събра над 700 свои колеги от страната, за да обсъжда с тях независимостта на съдебната власт от опитите за политически натиск.

На заседанието са поканени министрите на вътрешните работи и правосъдието Христо Терзийски и Данаил Кирилов, депутати от различни парламентарни групи, дипломати. Лично главният прокурор Иван Гешев посрещаше гостите на входа.

Мерките за сигурност около мястото на събитието бяха изключително затегнати, като само акредитирани журналисти и магистрати със служебни карти са допускани през импровизирани контролни пунктове.

Първоначално демонстрантите имаха възможност да дават на влизащите прокурори и следователи флаери с призива на бившия правосъден министър Христо Иванов обвинителите дда разследват обвинител №1 Иван Гешев. След идване на допълнителни полицейски сили около пътя към резиденцията беше организиран кордон и това доведе до размяна на реплики на висок глас и обвинения в блъскане.

Общинският съветник от „Демократична България“ и бивш шеф на районния съд в София Методи Лалов определи действията на полицията като „лишаване на гражданите от възможност да общуват едни с други“.

Преподавателят по конституционно право доц. Атанас Славов беше категоричен: „Нашата битка не е срещу прокуратурата, а е битка за отвоюване на прокуратурата“. По думите му в момента прокуратурата „не действа като институция на една демократична държава“, а „като бухалка в ръцете на различни олигархични лобита“.

Снимки: Би Ти Ви