"Брекзит" на Фараж отвя традиционните партии на Острова

Консерваторите взеха отчайващите 9 на сто от гласовете

Новини
08:45 - 27 Май 2019
3558
"Брекзит" на Фараж отвя традиционните партии на Острова

Сформираната само преди 6 седмици британска партия „Брекзит“ на Найджъл Фараж размаза всички традиционни партии във Великобритания на изборите за европарламент с 31% от гласовете, съобщава „Дейли Мейл“.

Далеч зад нея остана Либералдемократическата партия с 20%, Лейбъристката с едва 14%, Зелените с 12% и Консерваторите с отчайващите 9%, най-слабото изборно представяне на Консервативната партия на избори от 1834 г., от когато тя носи сегашното си име.

Пред задаващото се напускане на Великобритания на Европейския съюз партията „Брекзит“ се очертава с 28 евродепутати, либерал-демократите са с 15, а лейбъристите с 10, следват зелените със 7, и само трима евродепутати за Торите.

„Това е огромно, огромно послание, мощен сигнал за събуждане към Уестминстър. Дали ще го чуят? Никога преди в британската политика нова партия, създадена само 6 седмици по-рано, не е излизала начело в национални избори“, заяви триумфално Найджъл Фараж, чиято предишна партия UKIP за излизане от ЕС направи фурор и на референдума за Брекзит.

„Причината, разбира се, е много очевидна: ние гласувахме за излизане от ЕС на референдум, очакваше се да го направим на 29 март, а още не е станало“, посочи още Фараж, който след UKIP и референдума за Брекзит бе изтласкан извън политиката.

Провалът на управляващото правителство на консерваторите на Тереза Мей да прокара в парламента сделка за излизането от ЕС доведе до безпрецедентна криза в партията, чийто лидер слиза от поста на 7 юни.