"Демократична България": Родината ни се превърна в сметище, трябват спешни мерки

Общество
14:30 - 25 Ноември 2021
5208
"Демократична България": Родината ни се превърна в сметище, трябват спешни мерки

"България се превърна в сметище. Не е нужно да стане порой, за да видим този факт. В този смисъл, сред приоритетите ни е начинът за справяне с боклука", обявиха от "Демократична България" по време на коалиционните преговори в сектор екология.

Според екпертите са нужни спешни мерки, сред които най-вече е борбата с нерегламентирания внос на отпадъци и изхвърлянето му. Трябва да се създаде информационна система между компетентни органи, както и сътрудничество с държавите, които изнасят боклук.

ДБ искат да се проучи възможността за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ-Марица. Те са категорични, че трябва да се изгради модерна система за сметосъбиране. Трябва да събираме боклука разделно и това трябва да се прави на държавно ниво, категорични са експертите.

ДБ, ИТН и БСП имат много допирни точки в мерките, които предлагат в сектора екология. И според трите партии един от основните приоритети, по които трябва да се работи е загубата на водата. Според експертите държавата губи милиарди, а заради лошата водопреносна мрежа, много населени места в страната имат воден режим.

Към България в момента има заведени 16 наказателни порцедури в сектор екология, обявиха от ИТН. 2 от тези процедури са заради мръсния въздух. Спешно трябва да се укрепи системата за мониторинг, да има реална информация в цялата държава какви са превишенията и да се вземат адекватни мерки, категорични са експертите на партията. По думите им трябва да се осигури достъп до информацията за качеството на въздуха.

По време на преговорите Кирил Петков от "Продължаваме промяната" на няколко пъти обяви, че нещата са сериозни и че не е очаквал корупцията толкова дълбоко да е вкоренена. Той призова поне в управлението да се премахне пластмасата и да се заложи на електрически коли като мярка за по-екологично общество.