"Еврофутбол" ще съди държавата

Букмейкърът предприема този ход, след като лицензът му беше окончателно отнет

Спорт
09:11 - 19 Юли 2020
5757
"Еврофутбол" ще съди държавата

Букмейкърската компания "Еврофутбол" заплаши, че ще съди държавата, заради "поредните репресивни действия". Това се случва след окончателното отнемане на лиценза за наземни и онлайн залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне от страна на Държавната комисия по хазарта.

Решението е от 14 юли, като в него е посочено, че "Еврофутбол" има просрочени публични задължения.

През март Комисията по хазарта отне за три месеца лиценза на букмейкърската компания, а в началото на юли съд отмени това решение.

"Въпреки че в две поредни съдебни решения Административен съд - София-град не само отмени незаконосъобразните решения на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) да отнеме временно лицензите на "Еврофутбол" ООД, но и изрично постанови, че ДКХ няма право да отнема лицензи преди българският съд да е решил дали компанията дължи суми на държавата, отново станахме свидетели на поредните репресивни действия срещу нас! Без да се интересува от правото като изконна ценност и без да зачита решенията на българския независим съд, на 14.07.2020 г. ДКХ отне лицензите на "Еврофутбол" ООД за залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета както наземно, така и онлайн Действията на ДКХ са абсолютно незаконни и престъпни! Те за пореден път доказват, че правовият ред в България е само празен звук", гласи съобщение на компанията.

"Поради тази причина "Еврофутбол" ще съди държавата, а обезщетението за причинените ни вреди за съжаление, ще бъде отново платено от обикновения български гражданин, а не от виновните".

Спирането на дейността на "Еврофутбол" дойде след промените в Закона за хазарта, които засегнаха Васил Божков и свързаната с него "Държавна лотария". Бизнесменът с интереси в хазарта, който е с повдигнати 18 обвинения от прокуратурата и се укрива в ОАЕ, е един от основателите на първия частен букмейкър.

"Еврофутбол" се притежава 51% от "Евросъдружие", свързано с Божков, и 49% от "Билот" (с краен собственик Intralot на Сократис Кокалис). До лятото на 2019 г. в управата на компанията беше Боян Найденов, който заедно с брат си Цветомир Найденов са в основата на серията сигнали срещу Божков. Баща им Стефан Найденов е сред създателите на "Еврофутбол" заедно с Божков.