"Франс прес": България ще депортира саудитски дисидент

Абд ар Рахман ал Халиди ще бъде изтезаван и екзекутиран в родината си

ЕС
10:10 - 12 Февруари 2024
2944
"Франс прес": България ще депортира саудитски дисидент

Саудитски дисидент, потърсил убежище в България, но отхвърлен, е получил заповед за депортиране и сега се опасява, че може да бъде върнат обратно в кралството от Персийския залив. Това разказва "Франс прес".

"Беше ми издадена заповед за депортиране, преди моето дело за убежище дори да приключи", цитира агенцията Абд ар Рахман ал Халиди, който разговаря с нея в килията си в София. Уточнява, че е бил уведомен за заповедта на 7 февруари.

Мери Лоулър, специален докладчик на ООН за положението на защитниците на правата на човека, написа в профила си в Х миналата седмица, че "предстоящото депортиране" на Халиди е "изключително обезпокоително", като нарече Саудитска Арабия "опасно място".

През 2011 г. Халиди бе активен по време на необичайните за страната демонстрации в източна Саудитска Арабия, където е съсредоточено шиитското малцинство. Той избяга в Турция през 2013 г., след което пътува пеша до България през 2021 г., когато паспортът му изтече, търсейки закрила в Европейския съюз, пише "Франс прес".

Българските власти заключили през 2022 г., че Халиди не е доказал по адекватен начин, че ще бъде преследван у дома, според български адвокат, който е работил по случая и е говорил при условие за анонимност.

Халиди се опитваше да обжалва това решение, когато беше уведомен за заповедта за депортиране. Правозащитници в Саудитска Арабия критикуват затягането на мерките срещу инакомислието, откакто принц Мохамед бин Салман стана престолонаследник през 2017 г.

Страховете на Халиди за безопасността му се засилиха миналата година, когато Хасан ал-Рабие, друг саудитски дисидент, беше екстрадиран от Мароко, където бе потърсил временно убежище, пише още агенцията.

"Ако бъда депортиран в Саудитска Арабия, ще се изправя пред затвор, несправедлив процес, изтезания, насилствено изчезване или дори екзекуция", каза 30-годишният баща на две деца. "Прибягнах до ЕС, където хората имат стойност, и съм в безизходица, сякаш съм в Саудитска Арабия."

Агенцията отбелязва, че Българската Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) не е отговорила в неделя на въпроси по случая.

Според Адела Качаунова от Българския хелзинкски комитет адвокатите имат срок до понеделник да обжалват заповедта за депортиране. Ако съдът отхвърли жалбата, организацията ѝ е готова да отнесе случая на Халиди пред Европейския съд по правата на човека в рамките на "часове". "Вече сме готови с текста", казва тя пред "Франс прес" и добавя, че Европейският съд обикновено "отговаря много бързо на такива искания".