"Газпром" не е газова компания, а оръжие

Ако някой мисли, че Путин няма да ни спре газа през зимата, греши, убеден е Левон Хампарцумян

Свят
10:09 - 27 Август 2022
3799
"Газпром" не е газова компания, а оръжие

"В момента Русия използва последната си енергийна карта. "Газпром" е оръжие, това не е компания. Това е една от елитните дивизии на руската армия. Имперските цели на Русия се постигат чрез танкове, самолети, подводници, атомни бомби и "Газпром".

Това заяви финансистът и бивш банкер Левон Хампарцумян пред Би Ти Ви тази сутрин. Той допълни, че заради стратегическите действия на Кремъл по отношение на доставките на газ за Европа и в частност за България очаква по-високи цени на енергията и необходимост от икономии, както на държавно, така и на лично ниво.

"Ако някой мисли, че Путин няма да ни спре газа през зимата, греши. Ще го спре, защото това му е в ръцете. Това почна от миналата година и продължава в момента. Тоест, ние трябва да икономисваме. Слава богу, имаме локално производство на електроенергия, което може да компенсира значително поне отопление. Но ако всички тръгнем да се отопляваме на ток, системата няма да издържи. Затова ще трябва всички да пестим", обясни Хампарцумян.

"Трябва да знаем, че се задава рецесия. Инфлацията ще бъде относително висока достатъчно дълъг период от време. Българските политици обаче прекаляват с това, че прогнозират хаос и какво ли още не. Не трябва да викат неволята, защото ще вземе да дойде."