"Гугъл" се отказа да предлага банкови сметки

Компанията ще се концентрира върху създаването на дигитални услуги за банки и други доставчици на финансови услуги

Новини
15:19 - 05 Октомври 2021
1655
"Гугъл" се отказа да предлага банкови сметки

"Гугъл" изоставя плановете си да предлага банкови сметки на потребителите си, пише The Wall Street Journal.

Преди около две години Alphabet, която притежава технологичния гигант, съобщи, че потребителите на дигиталния портфейл Google Pay ще могат да се запишат за банкови сметки и дебитни карти в няколко големи и малки финансови институции, включително Citigroup и Stanford Federal Credit Union. Предложението, наречено Plex, трябваше да се синхронизира с Google Pay, да носи бранда и на "Гугъл", и на банката, предоставяйки повече дигитални услуги.

Очакваше се предложението да дебютира през 2020 г., първо в САЩ. Но след няколко пропуснати срока и решението на мениджъра, който водеше усилията, да напусне през април, "Гугъл" взе решение да сложи край на проекта, казват източници на изданието.

Говорител на компанията посочва пред вестника, че компанията ще се концентира върху създаването на дигитални услуги за банки и други доставчици на финансови услуги, вместо самата тя да е доставчик на тези услуги.

"Гугъл" не е първата технологична компания, която навлиза в тази сфера. "Амазон" също обмисляше възможността да започне да разкрива сметки, "Епъл" пусна кредитна карта, а "Фейсбук" работи по нова криптовалута. Много от проектите не стигнаха до никъде. Amazon така и не взе подобно решение, а "Фейсбук" бави криптовалутата си насред явно недоволство от правителства и регулатори.

В случая на "Гугъл" регулаторите не са имали пръст в смъртта на проекта, уточняват източниците.