"Хамас" подготвила четири спецчасти за атаката срещу Израел

Свят
15:43 - 09 Октомври 2023
2534
"Хамас" подготвила четири спецчасти за атаката срещу Израел

Палестинската ислямистка групировка "Хамас" е подготвила около 1000 бойци, за да организира най-опустошителната атака срещу Израел от десетилетия, като ги е организирала в специализирани части. Това твърди източник, близък до групата, пред "Ройтерс".

Някои от операциите или обучението на подразделенията са били заснети на видеоклипове, разпространени от "Хамас" и бригадите "Из ел Дийн ал Касам".

Говорител на израелската армия съобщи, че израелските войски се бият с въоръжени бойци на "Хамас" на шест места около ивицата Газа, повече от 48 часа след началото на нападението в ранните часове на съботната сутрин.

Ракетна част

В началото на операцията "Хамас" съобщи, че е изстреляла 3000 ракети, докато израелската армия докладва за изстреляни 2500 ракети около 6.30 сутринта.

Ракетите са имали за цел да предизвикат шок и объркване, като същевременно осигурят прикритие на бойците на "Хамас", за да пробият укрепеното ограждение около Газа и да извършат операцията.

Групи от бойци на делтапланери или моторни парапланери са прелетели границата и са подготвили терена за основния наземен щурм.

Видеоклипове, разпространени от "Хамас", показват тренировка на отряда, чиито членове носят емблеми с наименованието Ескадрон "Сокол" на военновъздушните сили. На видеото някои бойци използват единични парапланери, докато други - двуместни парапланери. Показва се как те тренират прицемяване в цел с подготвени оръжия.

Елитна наземна част от командоси

Включва елитни сили от 400 души, които са използвали експлозиви, за да направят отвори в укрепената граница на Газа, използвайки експлозиви, така че да проникнат на израелска територия. След като някои са преминали с мотоциклети, са били използвани булдозери за разширяване на отворите, така че бойните части да могат да влязат на израелска територия с четириколесни превозни средства.

Командосите атакуваха първите линии на израелската обрана, нахлуха в спални помещения на войници и превзеха военни бази и щаба на израелската военна операция за южна Газа, разкри източникът.

Видеозаписи, публикувани от "Хамас", показват как бойците пробиват защитните огради, като слабата светлина подсказва, че това се е случило по времето на ракетния обстрел.

Бойна част с дронове

За наблюдение на границата са използвани дронове.

"Хамас" пусна видео, показващо дронове Zouari, които са били използвани за прорправяне на пътя за проникването. Групировката разпространи и видео на екстремисти, изстрелващи безпилотни летателни апарати от Газа.

Разузнавателна част

Това звено се използва за идентифициране на позициите и движенията на израелските войници и за наблюдение на техните щабове.