"Изправи се! Мутри вън!" иска мораториум върху публичните назначения

Политика
13:12 - 21 Април 2021
2121
"Изправи се! Мутри вън!" иска мораториум върху публичните назначения

Най-малката парламентарна група в Народното събрание - тази на „Изправи се! Мутри вън!“, иска мораториум чрез законопроекти за промяна на Закона за лечебните заведения и Закона за публичните предприятия.  За това съобщи председателят на групата Мая Манолова.

„Назначенията на партийни кадри на ГЕРБ в ръководствата на държавни и публични предприятия, предприятия с участие на държавата, на лечебни заведения, се случват през последните няколко месеца и продължават. За да бъдат осуетени и ревизирани тези конкурси, ние внасяме два законопроекта“, обясни Манолова.

По нейни думи те имат за цел да дадат възможност на съответния компетентен министър да анулира проведените конкурси за ръководство на публичните предприятия с над 50% държавно участие.

Председателката на „Изправи се! Мутри вън!“ разкритикува остро законопроекта за мораториум на лидерa на БСП Корнелия Нинова "Включването на решението за мораториум вътре в решението за Комисията за ревизията на Борисов щеше да турболира, а решението за мораториум беше непрецизно, банкентно, без срок и нямаше общо с основния документ, противоречеше на принципи на правовата държава“, допълни тя.

По думите й е крайно време политическите игри да спрат – както с мораториума, така и с комисията за „Росенец“. „Ако ГЕРБ искаха да ревизират „Росенец“, можеха да го направят през последните 4 години или изобщо през последните 11 години, в които са във властта“, коментира Манолова.

Снимка: Агнес Методиева