"Медицински надзор" за златните лекарски такси на Златни пясъци

Директорът Иванка Динева: Не е коректна практиката лекари да имат цени "за българи" и "за чужденци"

Актуални новини
21:43 - 07 Август 2024
2240
"Медицински надзор" за златните лекарски такси на Златни пясъци

Срещу практиката лекари да предлагат различни цени за лечение на българи и на чужденци се обяви директорът на агенция "Медицински надзор" Иванка Динева. Повод за коментара й стана случката, при която семейство от Литва плати 1500 лева за преглед и лечение на ушна инфекция на дете по време на почивка в курорта Златни пясъци. От ведомството ще направят проверка на този случай и още един сигнал за скъпа медицинска услуга в област Бургас. .



В закона за лечебните заведения не е определен нито таван на цените за медицински услуги, заплащани извън здравното осигуряване, нито е указано, че тези цени трябва да бъдат еднакви за българи и чужденци. Според директора на "Медицински надзор" Иванка Динева не е правилно тези цени да бъдат различни:

"Няма как да кажа лечебните заведения какви ценоразписи обявяват. Такава практика вероятно има, но тя не е коректна".

Че тази практика не е редна смята и проф. Мая Аргирова, председател на Централната комисия по професионална етика към Българския лекарски съюз. Тя даде за пример спешната болница "Пирогов", където работи:

"Ценоразписът е еднакъв и остойностяването на лечение за граждани, които не заплащат по Здравноосигурителна каса, е еднакво, независимо дали те са българи или чужденци и независимо даже дали са от страна-членка на ЕС или не".

От Етичната комисия към Лекарския съюз могат да се изкажат по случая с медицинската услуга за 1500 лева, след като получат подробна информация от проверяващите органи.