"Моля те, нека спра този мач...". Как се стигна до смъртта на боксьора Максим Дадашев

Спорт
20:15 - 23 Юли 2019
22166
"Моля те, нека спра този мач...". Как се стигна до смъртта на боксьора Максим Дадашев

ВЛАДИСЛАВ УСАЧЕВ,
в. "Съветски спорт", Москва

На 20 юли руският боксьор в категория до 63,5 кг Максим Дадашев продължи най-важната битка в кариерата си. Той се противопоставяше на шампиона от Пуерто Рико Субриел Матиас. И двамата борци по това време имаха 13 победи и нито едно поражение. Дадашев стоеше в класацията на IBF по-високо от Матиас, така че победата в тази битка може да даде на руснака статут на претендент за титлата. Но в крайна сметка Максим загуби всичко. Дори живота си...

Първата половина на битката беше доста добра за Дадашев. Независимите съдии считат този интервал за равен. Но ако Максим работи предимно върху техниката си, опонентът му инвестира в повечето удари. Това доведе до успех за пуерториканеца, руснака забави темпото си, въпреки че продължи да реагира на атаките.

В деветия кръг предимството на Матиас вече стана пълно. Треньорът на руснака Бъди Макгирт заяви след борбата, че е помислил да спре срещата в този момент, но Дадашев настоява да продължи в десети и единадесети кръг битката.

Макгирт в крайна сметка решава да задържи своя боксьор на ринга, въпреки че според повечето специалисти е трябвало да е по-настоятелен и да го оттегли от борбата. За всеки спортист, голямата разлика е как да се загуби - по решение на съдия или предсрочно. Треньорът на Дадашев е заснет от операторите да казва:

- Макс, ще спра този бой! Пропускаш прекалено много удари. Твърде много, Макс. Моля те, нека да го направя. Погледни ме! Моля те, нека да го направя. Прекалено много пропуски имаш... Ако не го направя, реферът ще го направи. Трябва да си честен с мен. Аз спирам. Това е! – настоява треньора Макгирт.

Изненадващо първата реакция на Дадашев беше желанието да се стигне до 12-ия кръг. След няколко секунди обаче той спря да отговаря на думите на треньора си. Може би поради факта, че не е знаел добре английски и не е разбирал какво му говори треньора.

Вижте ВИДЕО: Треньорът на Даашев го моли да спре

Когато бе обявен победителят в битката - пуерториканеца, Дадашев продължи да седи в ъгъла, практически нереагирайки на случващото се. Самият Максим не можеше да се изправи, а до съблекалнята бе отведен на носилка. Дадашев първо повърна, а после краката му отказаха. Той така не стигна до съблекалнята. Вече в залата, Максим Дадашев бе положен на носилка и заведен в най-близката болница.

В клиниката на боксьора е поставена диагноза „тежък мозъчен оток”. Беше решено да се отвори черепа му. Операцията бе сложна и продължи два часа.

„Дадашев имаше мозъчен тумор, така че дясната страна на черепа му беше отстранена“, казва мениджърът на боксьора Егис Климас. След операцията, спортистът трябваше да остане в болницата дълго време и да се възстанови.

Жена му веднага литва от Санкт Петербург до Оксън Хил. Лекарите не дават прогнози за бъдещето на спортиста, но отбелязват, че решаващи за живота му ще бъдат следващите 48-50 часа.

Три дни по-късно, във вторник, 23 юли, Максим Дадашев умря. Той беше само на 28 години. „Сърцето на Максим не е издържано", каза треньора на боксьора.