"Новият папа" шокира католиците

Култура
07:45 - 16 Януари 2020
3190
"Новият папа" шокира католиците

Първата серия на “Новият папа”, излъчена във вторник по HBO, хвърли в ужас и дълбок потрес католиците по целия свят. “Богохулство” и “подигравка с Ватикана”, “оскверняване на светини” са най-често срещаните обвинения срещу новата творба на италианския режисьор Паоло Сорентино, чийто продуцент и главен герой е актьорът Джъд Лоу, пише в. "Труд".


Минисериалът от 10 епизода е продължение на хитовата поредица “Младият папа” от м. г.
Монахиня измива с гъба голото тяло на изпадналия в кома млад папа Пий XIII (Джъд Лоу), комуто току-що са присадили сърце от мюсюлманин-египтянин. След това тя приляга край него и мастурбира – това са началните кадри на новия сериал.


Следва сцена, в която игуменка-джудже заповядва на шестнадесет млади монахини да си лягат, но след излизането й те си слагат грим, запалват цигари и по ефирни бели нощници играят еротичен танц около светещ неонов кръст под звуците на парчето Good Time Girl на Софи Тъкър. Сцената е заснета в бивш манастир на остров Сан Джорджо в лагуната на Венеция.


“Сцената е обидна, липсва какъвто и да е наративен контекст, който да я оправдава”, заяви пред в. “Дейли мейл” архиепископ Жанматео Капуто, официален отговорник по културното наследство на Ватикана и добави: “Това е просто музикален видеоклип, оскверняващ място, свято за монашеската традиция.


Борбите за папския престол при изпадането в кома на Пий XIII са в основата на сюжета на първата серия. След интрига кардиналите избират за папа ужким невзрачния Франческо. В неговия образ мнозина виждат пародия на настоящия “народен” папа Франциск. Той е представен почти като олигофрен, който тутакси след встъпването в длъжност изпада в тежък пристъп на популизъм и решава да раздаде на бедните богатството на Ватикана и да пусне мигранти да живеят в папския дворец.


Кардиналите се справят с него чрез обичайните “молитви и добра воля” – т. е. слагат отрова в хапчето му за кръвно и той умира. Следва втора серия идния вторник.