"Одисей" на Пловдивския театър пътува към Гърция

Огромен е интересът в южната ни съседка към класическия Омиров епос в оригиналната адаптация на Александър Секулов под режисурата на Диана Добрева

Култура
13:47 - 29 Май 2024
2067
"Одисей" на Пловдивския театър пътува към Гърция

Спектакълът „Одисей“ на Пловдивския театър отново тръгва на път, 5 години след своето създаване. Месец, след като откриха водещия европейски фестивал MITEM в Унгария, четиридесет актьори и още толкова технически екип пътуват към гръцката столица - Атина, за да представят класическия Омиров епос в оригиналната адаптация на Александър Секулов под режисурата на Диана Добрева.

Двата спектакъла ще се играят на 30 и 31 май от 21:00 часа в 129-годишния театър в Пирея. Гръцката преса, радио и телевизия са наситени с множество публикации за предстоящия гастрол, осъществен с подкрепата на Община Пловдив. В статиите гостуването е определено като „исторически акт в театралната история на Гърция и България“, а спектакълът като „суперпродукция“. В ролята на Одисей е младият актьор Константин Еленков.


Общинският театър на Пирея „Василис Михаилидес“, който е домакин на спектакъла, е историческа сграда, разположена до пристанището на града. Построена е през 1884 г. по плановете на архитекта Йоанис Лазаримос и е открита на 9 април 1895 г.

Театърът е с капацитет 600 места. Идеята за неговия строеж се ражда в края на 19 век, което се е смятало за изключително визионерско, защото в онзи исторически период жителите на Пирея са едва 27 000.

Сцената на театъра се смята се за една от малкото сгради, които са останали непроменени през различните исторически периоди. Първоначално сградата е използвана като музикална консерватория. Претърпява основна реконструкция през 1940 г.

Архитектурата му е неокласическа, типична Гърция през 19 век. Фасадата на театъра е грандиозна, украсена с колони и богати детайли, напомнящи на древногръцките храмове. От създаването си и до днес, театърът в Пирея е един от важните и значими културни центрове на Атина и Гърция.


Спектакълът „Одисей“ е разказ за пътя на човека към себе си, срещу себе си, отвъд себе си. Момчето, тръгнало към Троя, приема младостта като златно покритие на собственото име. Зрелият мъж, който се завръща към родния остров, опознава гнева на боговете и разбира какво е да пътува срещу времето.

Но Итака не е последен пристан за този, който е обречен да бъде герой. Пророчество го тласка към последно пътуване отвъд познатите предели. На брега е застанала Пенелопа – жена, която знае как да прекоси раздялата, за да дари на любовта единственото, което заслужава – вечност. За да може пътуването да продължи.

Публикациите в гръцката преса разказват за спектакъла “Одисей”, който бе създаден в годината, в която Пловдив е “Европейска столица на културата” - 2019 г. Пловдив е един от най-старите градове в Европа, с изключително богата история, простираща се хилядолетия назад. Подобно на древната Атина, пловдивските антични архитектурни дадености все още носят духа на онова време, описано и възхвалявано от великите поети и драматурзи като Омир, Софокъл и Еврипид.

"Одисей" е носител на награди "Пловдив" в раздел "Театър" за спектакъл и за Александър Секулов в раздел "Художествена литература"; награда "Икар" за майсторско техническо осъществяване; Гран при за най-добър спектакъл и за режисура на Диана Добрева от Международния театрален фестивал на античната драма СТОБИ във Велес, Северна Македония.