"Пастьор" и Merck спират разработването на ваксина срещу COVID

Причината за отказа е, че резултатите от клиничните изпитания са разочароващи

Здраве
19:39 - 25 Януари 2021
3767
"Пастьор" и Merck спират разработването на ваксина срещу COVID

Френският институт "Пастьор" прекратява разработването на ваксина срещу COVID съвместно с американската фармацевтична компания Merck, предава Франс прес. Причината за отказа е, че резултатите от клиничните изпитания са разочароващи.

Междувременно днес Европейската комисия втвърди тона във връзка с препоръките за пътуване в ЕС и между държавите от общността. "Категорично не се препоръчват несъществените пътувания", съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

"Ситуацията в Европа изисква от нас трудни, но необходими решения. Ние трябва да осигурим безопасността и да спрем незадължителните пътувания. Днес представихме нови правила за пътуване в Евросъюза", написа тя в Туитър.

"Вземайки предвид изострянето на санитарната ситуация в Европа, ние предлагаме да бъде въведен нов термин за цветова идентификация на рисковите зони - тъмночервен", каза еврокомисарят по въпросите на правосъдието Дидие Рейндрерс.

В момента цялата територия на Европейския съюз попада в санитарната червена зона, затова се появи необходимост от създаването на нова категория, за да бъдат отделени регионите с по-висок епидемичен риск, предаде БНТ.

Според публикуваното предложение на ЕК, всички лица, влизащи в държави на ЕС, се задължават да представят отрицателен тест за коронавирус, направен най-малко три дни преди пътуването. За гражданите на ЕС може да се направи изключение - те могат да си направят тест веднага след пристигането. Независимо от резултата от теста, след пристигането трябва да се спазва карантина до 14 дни, като всяка държава трябва да реши какъв да бъде нейният срок.

Всички лица, влизащи на територията на ЕС, както и тези, които пресичат вътрешните граници на Евросъюза, трябва да попълват регистрационни формуляри, които ще позволят на властите да проследят веригата от контактите им. Въпреки, че пандемията продължава вече една година, държавите от ЕС все още не успяха да се споразумеят за единен формат на такъв документ, затова ЕК препоръчва усилията в тази посока да се активизират.