"Пфайзер" е проучвала хапчето си срещу ковид и у нас

Здраве
10:10 - 11 Февруари 2022
4942
"Пфайзер" е проучвала хапчето си срещу ковид и у нас

20 пациенти в пловдивска болница са били лекувани в рамките на клинично проучване с хапчето срещу ковид на "Пфайзер" в момент, в който МЗ дори не е направило постъпки за поръчката на медикамента, стана ясно от думите на д-р Атанас Парев, пулмолог и шеф на отделението там. 

Той е на мнение, че препаратът "Паксловид", одобрен в края на миналата година от европейския регулатор, е показал отлични резултати при пациентите, на които е бил приложен у нас - всички с риск от тежко протичане на инфекцията. 

Особено важна ефикасност, отбеляза медикът, има при приложението на хапчето при контактни на болни. При правилен тайминг, те може да не се заразят изобщо и да не проявяват симптоматика. 

Страничните ефекти пък били поносими и се изразявали предимно в усещане за горчивина, главоболие и смущения на гастро-интестиналния тракт. В момента трима се лекуват с препарата и засега никой не се е разболял. 

МЗ обаче обяви през януари, че е поръчало едва 10 000 броя от медикамента на фармагиганта. Медици пък съветват страната ни изобщо да се откаже от другия одобрен препарат от ЕМА - "молнупиравир" на "Мерк" заради опасения от опасни нежелани реакции.