"Под игото” с ново изискано издание

Култура
10:07 - 13 Декември 2019
8195
"Под игото” с ново изискано издание

Първият български роман „Под игото” безспорно заслужава стотиците си хиляди разпродадени ученически копия, но също така заслужава и достойно, естетическо, художествено издържано издание, което да му отреди видно място във всяка българска библиотека, така че към него да посягат не само ученици, а и възрастни. Издателство „Кръг” запълва тази празнина с ново издание на великото Вазово произведение, което отговаря на високите изисквания на художественото претворяване.

Книгата допълва в графично оформление издадената преди няколко месеца „Нова земя”, която „Кръг” възроди за родните читатели. Така двата големи епоса на патриарха на българската литература за първи път са в самостоятелен комплект.

„Под игото”, което вече е на пазара, запазва автентичния език на писателя. Дизайнерът Капка Кънева използва в оформлението част от оригиналните рисунки и графични елементи от известното като „Чипево“ издание на „Под игото“. То се появява през 1894-та, година след като романа е излязъл за първи път в самостоятелен том на английски език. Тогава то е включено в поредицата „Международна библиотека“ на лондонското издателство „Хайнеман“.

У нас обаче Чипев събира група признати творци, които да илюстрират изданието. Мърквичка, Митов и Обербауер създават 25 илюстрации по снимки с актьори от трупата „Сълза и смях“. Тиражът е от 3000 екземпляра, с твърди корици и луксозна хартия и с добавено подзаглавие: „Роман из живота на българите в предвечерието на Освобождението“.

Още за съвременниците си „Под игото” се превръща в знакова творба, концентрирала в себе си достижението на българския дух от последните десетилетия. Ние я мислим и оценяваме себе си като част от историческото битие на нацията ни. А по света се възхваляват с първото голямо достижение на младата ни литература.

Известният литературен критик и преводач Сър Едмънд Гос пише през 1893-а: „…крайната хубост на тоя героически роман, тъй просто и при все това тъй изкусно скроен, тъй пълен с идеална прелест, проникнат с такава чиста и пламенна страст, тъй человешки и нежен, тъй модерен и при все това тъй прям и първобитен – тая крайна хубост навярно би се оценила от всички читатели с живо въображение…”

А The Academy отбелязва: "Като художествено дело „Под игото“ е забележително произведение; като летопис от човек, който говори с авторитет за събитията, предшестващи Освобождението на България, то е скъпоценно. Не е вярно, че Иван Вазов прикрива грешките и малодушието на съотечествениците си. Разказът му е епически, но с целия си патос не се лишава от хумор."

Новото издание на "Под игото", както и всички книги на издателство "Кръг" може да бъдат закупени с остъпка от щанд 430 на Панаира на книгата.