"Полетът на Къртицата" се отправя отново към Столичния куклен театър

След успешно турне и куп награди моноспектакълът-изповед на Поли Христова се завръща в София

Култура
17:45 - 23 Октомври 2023
2572
"Полетът на Къртицата" се отправя отново към Столичния куклен театър

След успешно национално и международно турне, след участия в няколко международни театрални фестивали и куп награди моноспектакълът с участието на талантливата актриса Полина Христова "Полетът на Къртицата" се завръща на сцената на Столичния куклен театър на 16 ноември (четвъртък) от 19 часа.

Текстът на "Полетът на къртицата" е на Полина Христова, а стиховете и режисурата - на един от най-креативните ни творци - Веселка Кунчева. Сценографията и куклите са изцяло изработени от Мариета Голомехова. Композиторът Милен Апостолов пише проникновена музика специално за спектакъла. Хореографията е дело на Надежда Дичева.

"Полетът на Къртицата“ е обяснение в любов към страховете, които си създаваме. Отглеждаме ги като малки деца, храним ги с душите си, с мечтите си, с копнежите си. Докато не пораснат и не ни погълнат", споделя за спектакъла режисьорът Веселка Кунчева.

Една зимна утрин Къртицата осъзна, че не е излизала от дупката си с години. Не знаеше дали ще оцелее навън. Не помнеше как изглежда светът. Напълни си още една чиния със спомени и ги изяде. Получи киселини. После заспа и засънува, че лети.

Идеята за "Полетът на Къртицата" се ражда по време на пандемията. Чрез спектакъла творците изследват начина, по който тя повлия на човешката психика. Историята в моноспектакъла до голяма степен е автобиографична и това я прави толкова лична и съкровена, споделят авторите на "Полетът на Къртицата".

"Първоначално изходихме от това как страхът расте. Страховете стават толкова големи, че в един момент вече те затискат и не можеш да излезеш навън. Спектакълът е вдъхновен и от малките компромиси в живота, които накрая се превръщат в телеса - те ни блокират и смазват", разсъждава Веселка Кунчева. На тази идея е подчинена и сценографията на Мариета Голомехова. Куклите, изработени майсторски от нея, на пръв поглед изглеждат страшни и грозни, но те всъщност са метафора на самия живот с цялата му понякога отблъскваща суровост и жестокост.

Заобиколени сме от страхове, които водят до агресия, депресия и паник-атаки. Страхуваме се от всякакви болести - лечими и нелечими. Бягайки от страховете си и самотата понякога ставаме подвластни на наркотиците и алкохола. Пристрастяваме се към различни изобретения на модерната епоха. Може би отново в опит да се освободим от страховете.

В продължение на 70 минути Полина Христова, позната на публиката и като Пополина Вокс, показва най-доброто от себе си като актьорска игра, техничност, пластичноост, емоция. Актрисата направлява убедително и чувствено куклите, с които води своеобразен диалог, който всъщност се превръща в изповедта на Къртичето. А Къртичето дълбае надълбоко в човешката душа, за да достигне и да оголи най-съкровените й кътчета.

От май т.г. досега "Полетът на Къртицата" получи няколко награди от международни театрални фестивали: награди за режисура на Веселка Кунчева и сценография на Мариета Голомехова от „Друмевите театрални празници“ в Шумен, приз на Полина Христова за актьорска игра от Международния фестивал „Театър за кукли и актьори“ в полския град Ломжа, награда на Веселка Кунчева за режисура от фестивала в Ломжа, награда на Милен Апостолов за най-добра музика на Международния куклен театрален фестивал "Пиеро" в Стара Загора.

През миналата година, когато се състоя и премиерата, моноспектакълът на Полина Христова получи две награди на Международния фестивал на монодрамата „Соло акт“ в Габрово - награда за най-добър спектакъл според алтернативното жури „Гласът на медиите“ и награда „Изкуството на композитора в моноспектакъла“.

Актрисата Поли Христова получи и номинации за награда "Аскеер 2022" в категорията за моноспектакъл и за „Икар 2023“ в категорията „Постижение в кукленото изкуство“ за изпълнението си.

Стиховете на Веселка Кунчева внасят лъч светлина и надежда, че човек може да се пребори с фобиите си и да не се подчини изцяло на тяхната власт. Тази власт понякога е пагубна, ако й позволиш да те запрати на дъното, но може да бъде и пречистваща, ако успееш да я превъзмогнеш, да следваш мечтите си и да полетиш. Дори и със страховете в душата си.

"Танцувай с мене, Страх!
Не позволявай на мечтите,
на вярата и любовта,
да ни отнемат дълбините…
в които аз и ти летим, орли обезкостени...
Танцувай с мене, Страх,
танцувай в моите вени…“

Къртичето продължава своя полет. Последвайте го...

 Снимки: Александър Богдан Томпсън