"Престрелка" между депутатите заради колективните искове

Целта на законопроекта е защита на интересите на потребителите, вносител е МС

Новини
12:15 - 03 Април 2024
1026
"Престрелка" между депутатите заради колективните искове

Депутатите се скараха относно втора точка от дневния ред на Народното събрание - второ гласуване на Законопроект за представителните искове за защита на колективните интереси на потребителите. Вносител е Министерски съвет.

Законопроектът предвижда представителни искове за защита на колективните интереси на потребителите. Той дава право на съда да предприеме незабавни мерки, като разпореди спирането на увеличението за дадена услуга до окончателното произнасяне на съда. Предвижда се за потребителите да не се изисква плащане на държавна такса.

Първоначално думата за процедура взе депутатът от ГЕРБ-СДС и председател на Комисията по правни въпроси Анна Александрова. Тя уточни, че председателят на 49-то Народно събрание Росен Желязков е направил грешка, като е допуснал точката за колективните искове в дневния ред на законодателния орган. Александрова обясни още, че точката не може да се разгледа днес в пленарна зала, тъй като първо трябвало да има доклад от Комисията по правни въпроси за второ гласуване.

Марин Маринов от ГЕРБ-СДС също призова да не се бърза да се разгледа точката, защото няма доклад от Комисията по правни въпроси по темата. Той призова още депутатите да не направят прецедент в дневния ред на законодателния орган - да се гледа точка или законопроект, който няма доклад от водеща комисия.

Думите на Маринов и на Александрова, срещна и подкрепата на депутата от парламентарната група на ПП-ДБ и бивш правосъден министър Надежда Йорданова, която изрази същата теза.

Мотивите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ разгневиха лидера на БСП Корнелия Нинова. Тя обясни, че хората, които направиха поправката в Конституцията - поправка, която дава тежки последици за българския правен живот, обществени отношения и държавност, днес дават акъл дали е качествен законопроектът за колективните искове или не.

Хората, които обещаха, че този законопроект ще създаде работна група, която специално ще се занимае със закона, днес искат още едно отлагане и работна група няма. За Конституцията имаше 50 отрицателни становища, а вие си я приехте, а сега държавата сърба попарата, възмутена е Нинова.

"Ако подадете колективен иск, съдът допуска предварително изпълнение и веднага спира нарушението на монополите и олигарсите, които ви дерат кожата. По този иск не дължите пари, а се води безплатно във ваш интерес. Това е законът", посочи Нинова. Тя обвини управляващите, че пренебрегват потребителите и правата на хората.

Директно ги обвинявам в лобизъм, изтъкна пред медиите в кулоарите на НС лидерът на червените Корнелия Нинова. А законът бил изключително важен, по думите й. Мнозинството търсило всякакви начини проектът да ни мине. Законът щял да удари монополите и олигарсите. Изразявам категорично възмущение, подчерта Корнелия Нинова. По думите й спонсорите на мнозинството ги натискали да не мине закона. Нинова настоя да не се отлага приемането на закона.

Председателстващият заседанието на парламента точно в този момент Росица Кирова даде 30 минути почивка, за да може народните представители да се успокоят и да се вземе окончателно решение дали да се разгледа законопроектът, свързани с колективните искове.

Снимка: Агнес Методиева